Zvans, ar kura palīdzību cilvēki mēģina pārliecināties, ka neesi devies viņsaulē noteikti nav tās patīkamākās emocijas raisošs. Šādu zvanu (un ne vienu vien) 8. decembra rītā saņēma agrākais sporta funkcionārs Juris Savickis. Izrādījās, ka lielākie Latvijas mediji uzķērās uz lēta makšķerāķa, kam ēsma laikam jau tomēr bija makten prasmīgi uzlikta. Kāda ir šī notikuma anatomija un sekojošais efekts?

Kas notika?

2022. gada 8. decembra rītā visu lielāko Latvijas ziņu mediju (arī reģionālās preses pārstāvju) elektroniskā pasta kastītē iekrita vēstule, par kuras autoru uzdevās "Itera Latvija" kolektīvs.

Jau vēstules virsrakstā bija pateikts galvenais: miris firmas ilggadējais prezidents Juris Savickis. Tekstā nepārspīlēti komplimentēta aizgājēja izglītība, karjera, arī devums Latvijas sportam.

E-pastā vietā un nevietā izmantoti lielie burti. Latvijas Tenisa federācijas nosaukums atainots gramatiski pareizi, bet šādu rakstību noteikti zina cilvēks, kurš organizācijas nosaukumu publiski rakstījis vismaz vienu reizi. Savukārt amata nosaukumus nevietā rakstīt ar lieliem burtiem varētu kāds, kurš gribētu maskēt savas gramatikas zināšanas, lai teksts nebūtu pārāk pareizs.

Atcerieties tos gadījumus skolā, kad kāds norakstīja mājasdarbu, bet autors lūdza nevietā pieļaut kļūdas, lai slēptu pēdas?

"Juris Savickis bija viens no tiem vīriem, kuru elegancei piemita inteliģence un vīrišķība, viņš bija viens no mums, kaut arī mūsu priekšnieks, asprātīgs un iejūtīgs kolēģis, kura klātbūtnes ļoti pietrūks."

Tipisks teksta fragments, kas slavē priekšnieku, ko nevarējāt ciest. Ar izteiktu ironiju, kas ietverta slēptā zemtekstā. Ja Savickis tiešām būtu devies pie tēviem, tad šādu vai ļoti līdzīgu tekstu "Itera Latvija" noteikti iekļautu savā paziņojumā medijiem. Tas parāda, ka viltus ziņas teksts veidots pārdomāti, nevis impulsīvi. Tātad šis bijis plānots, stratēģisks un rūpīgi slīpēts solis. Kāds gan bija tā galvenais mērķis?

Tas joprojām ir miglā tīts. Jā, izskan versijas par Latvijas mediju modrības pārbaudi vai vienkārši kāda mājiena nodošanu Savickim pašam. Tiesa, viņu kā bijušo Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieku šādām metodēm noteikti nesatricināt.

Skaidrs, ka Savicka ietekme...

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp