Latvijai 2022. gads pagājis Ukrainas kara zīmē. Aktīvi līdzdarbojoties dažādos starptautiskos forumos, esam skaidrojuši Krievijas agresijas radītos draudus pasaules kārtībai. Tomēr Latvijas ārpolitikas veidotājiem svarīgi definēt gan īstermiņa, gan ilgtermiņa mērķus, lai nodrošinātu, ka Latvijas vēstījumu sadzird pēc iespējas plašāka publika.  Sarunāties «ar pasauli» Latvija var ar dažādu starptautisko organizāciju palīdzību. Kādas ir Latvijas prioritātes NATO, ES un ANO 2023. gadā?

Aizvien biežāk runā par to, ka ANO savu nozīmību zaudējusi. Pēc Berlīnes mūra sabrukuma, kad Latvija tiek uzņemta Apvienotajās Nācijās, sākas jauns globalizācijas process. Šobrīd šī kārtība vairs nestrādā. Ir vairākas pazīmes, ka veidojas paralēlas sistēmas: viena, ko vada ASV, un otra, kurā dominē Ķīna. Nāksies apspriest to, kādiem jābūt soļiem, lai ANO nezaudētu savu lomu, lai turpinātu būt organizācija, kas vieno visu pasauli.

Savukārt ES šobrīd ir novērojama tendence ģeopolitizēties. Fakts, ka ES pirmo reizi veic militāro iepirkumu, lai palīdzētu Ukrainai, liecina par ES fokusu uz drošību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X