Pēdējo mēnešu laikā naftas cenas ir kritušās, un tās turpina samazināties, arī neraugoties uz Krievijas naftas importam noteikto embargo. Cik ilgi tas tā turpināsies?

Tuvojas gada beigas, un naftas cenas ir nokritušās līdz pirmskara līmenim, tas ir, šī gada janvāra un februāra sākuma cenām. Šajā laikā mainījies ir ļoti daudz kas – Ukraina jau 10. mēnesi turpina savas cīņas par neatkarību, bet Rietumi, meklējot iespējas, kā samazināt naudas plūsmu Krievijas kara mašīnas finansēšanai, atteikusies importēt Krievijas naftu.

Lai arī Krievijas naftas eksporta apjoms joprojām ir teju nemainīgs, salīdzinot ar laiku pirms gada, ir mainījies galvenais Krievijas noieta tirgus. Rietumu tirgus vairs nav pieejams, bet – naftu ir iespējams eksportēt uz Āzijas valstīm, piemēram, Indiju un Ķīnu. Šīs abas valstis izmanto Maskavas izmisumu un ir “izsitušas” milzīgas atlaides.

Pašreizējās globālās prognozes liecina, ka nākamā gada 1. ceturksnī naftas cenu stabilizēšanās (un neliels kritums) turpināsies. Tomēr priecāties par zemām naftas cenām vēl ir pāragri, jo ilgākā termiņā paredzams, ka naftas cenas atkal varētu pieaugt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X