Energoresursu cenas un to pietiekamība ir bijuši vieni no aktuālākajiem šī gada jautājumiem, un par tiem līdz šim bijusi atbildīga Ekonomikas ministrija (EM). Taču no nākamā gada enerģētikas sadaļa no EM pārcelsies uz jaunizveidoto Klimata un enerģētikas ministriju, EM pārziņā atstājot energoefektivitātes jautājumus. Par to, kas mainīsies EM darbā līdz ar jaunās ministrijas izveidi, kādi izaicinājumi sagaidāmi saistībā ar energoefektivitātes veicināšanu, kā uzņēmumiem izdevies pārorientēties no Krievijas tirgus un, protams, vai gāzes mums šoziem pietiks, intervijā tiešsaistes žurnālam KLIK stāsta ekonomikas ministre Ilze Indriksone.

Runājot par tehniskajām lietām, no 2020.gada 1.janvāra uzraudzību un kontroli enerģētikas jomā veic Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB), kas ir EM pakļautībā. Vai tas tā arī paliks, vai tomēr arī birojs vai daļa tā funkciju varētu nonākt jaunās ministrijas pārraudzībā?

Tad, kad bija pirmās sarunas par jaunās ministrijas izveidošanu, vēl pirms jaunās valdības izveides, vienojāmies, ka BVKB veiks abus uzdevumus – gan būvniecības, gan enerģētikas jomā. Viņi ik pa laikam veic arī darbus citu ministriju uzdevumā, piemēram, būvniecības uzraudzību svarīgiem valsts objektiem. Līdz ar to mēs uzskatām, ka varētu tāpat turpināt – jaunā ministrija var dot viņiem uzdevumu, ko izpildīt. Tā nav problēma.

Protams, ir bijušas sarunas ar jauno ministru, Čudara kungu, par šo funkciju. Viņa redzējums pirmajā brīdī varbūt bija atšķirīgs, ka to daļu, kas atbild par enerģētiku, no BVKB kaut kā vajadzētu atdalīt. Tad mēs vienojāmies, ka sāksim strādāt [neko nemainot] un redzēsim, kā veicas, un vēlāk skatīsimies, vai kas jāmaina. Manuprāt, BVKB ir pierādījis, ka strādā ļoti labi tieši uzraudzības jomā. Veicis arī labus darbus obligātā iepirkuma komponentes uzraudzībā, piemērošanā un uzskaitē. Šobrīd viņiem ir deleģēti arī uzdevumi, kas saistīti ar atbalstu. Mūsuprāt, tieši centrālās siltumapgādes jomā atbalsta aprēķināšana un izmaksāšana notiek ļoti operatīvi.

Institūcijas, kas labi strādā, nevajadzētu reorganizēt, bet vajadzētu ļaut tām turpināt strādāt! Var uzdevumus dot no dažādām pusēm, viņi ļoti labi tiks galā.

Ņemot vērā, cik aktuāli šobrīd ir ar enerģētiku saistītie jautājumi, bet vēl nav īsti saprotams, kā strādās jaunā ministrija, kur vispār strādās, vai beigās jaunās ministrijas izveide šajā laikā drīzāk neradīs problēmas nekā atvieglojumu?

Es drīzāk negribētu tam piekrist, jo mēs esam vienojušies par ciešu sadarbību turpmākajos mēnešos. Enerģētikas bloka darbinieki turpinās strādāt EM telpās, līdz notiks pārcelšanās, - visdrīzāk tā notiks reizē ar jaunā budžeta apstiprināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X