Iepriekšējos gados saules paneļu uzstādīšana uz savas mājas jumta daudziem škita kas ekstravagants un varbūt pat radās jautājumi par to izdevīgumu, ņemot vērā toreizējos aprēķinus par paneļu atmaksāšanās ilgumu. Taču līdz ar iespaidīgo energoresursu cenu kāpumu, kuru vērojam jau kopš pagājušā gada otrās puses un kuru vēl veicināja Krievijas izvērstais karš Ukrainā, par iespējām tādus uzstādīt interesējas liela daļa kā iedzīvotāju, tā uzņēmumu, kuru maciņš to atļauj. Arī valsts nākusi talkā ar atbalsta programmām. Rezultātā jau šogad ir vairākas reizes pieaudzis uzstādīto mikroģeneratoru skaits, un arī nākamajā gadā gaidāma liela aktivitāte. Vienlaikus paneļu gribētājiem un jau esošajiem lietotājiem jāņem vērā arī pāris gaidāmās normatīvu izmaiņas.

Jau apsteidzam Igauniju

Krievijas izvērstais plaša mēroga karš Ukrainā visā pasaulē atstājis paliekošu ietekmi uz energoapgādes nozari, rosinājis atteikties no Krievijas gāzes un stiprināt pāreju uz atjaunīgajiem energoresursiem (AER) vairs ne tikai zaļo mērķu vārdā, bet arī pašu enerģētiskās pietiekamības stiprināšanai. Elektroenerģijas sadales operatora AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons tiešsaistes žurnālam KLIK norāda, ka arī Latvijā ir ļoti jūtama tā ietekme - gada laikā elektroenerģiju pašražojošu mājsaimniecību (mikroģeneratoru) skaits izaudzis no 2000 pērnā gada nogalē līdz gandrīz 12 000 šī gada decembrī. Līdz ar to "Sadales tīklam" pieslēgto mikroģeneratoru kopējā jauda sasniedz jau 94 megavatus (MW) – saulainā vasaras dienā ar to iespējams nodrošināt vairāk nekā 10% no Latvijas patēriņa segšanai nepieciešamās kopējās elektroenerģijas ražošanas jaudas.

Arī nākamajā gadā tiek sagaidīta liela interese, jo gan iedzīvotāji, gan uzņēmumi saules paneļu izmantošanā saskata iespēju kā iespēju ietaupīt, tā būt videi draudzīgāki. Ņemot to vērā, aplūkosim vairākas iecerētās izmaiņas regulējumā, kas varētu ietekmēt saules paneļu uzstādījušos un to darīt gribētājus.

Neto norēķinu sistēma

Paredzams, ka papildu katalizators AER attīstībā 2023. gadā būs jaunā neto norēķinu sistēma, kas būs pieejama papildus šobrīd spēkā esošajai, t.s. neto uzskaites sistēmai. Jaunā neto norēķinu sistēma būs pieejama gan privātpersonām, gan juridiskām personām, un, Jansona ieskatā, piedāvās plašas iespējas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X