Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis novembrī pasaules "lielā divdesmitnieka" līderiem izklāstīja savu desmit punktu plānu, kā pielikt punktu Krievijas sāktajam karam Ukrainā, kas tagad ieņem centrālu lomu Ukrainas diplomātijā. Kāds ir Zelenska plāns? Kā tas atšķiras no neveiksmīgajiem miera procesa mēģinājumiem kopš 2014.gada? Un kāds ir vārdos neizteiktais priekšnosacījums, lai Zelenska vīziju varētu īstenot?

Pirmie miera sarunu mēģinājumi sākās četras dienas pēc Krievijas 24.februāra iebrukuma Ukrainā. Taču, kad vairāki sarunu raundi nedeva nekādu iznākumu, Ukraina pārtrauca tajās piedalīties, pamatojot šādu lēmumu ar to, ka Krievijas puse - iebrucējs, kas tobrīd izskatījās daudz varenāks un spēcīgāks par uzbrukumam pakļauto valsti, - nemaz nav ieinteresēta noslēgt mieru un ar sarunām tikai vilcina laiku.

Zelenskis kopš kara sākuma daudzkārt uzskaitījis nosacījumus, lai Ukraina atkal sēstos pie sarunu galda ar Krieviju. Taču kā konkrētu miera plānu viņš to izklāstīja 2022.gada 15.novembrī, uzrunājot G20 līderus samitā Indonēzijā un nosaucot desmit punktus. Varētu gan teikt, ka faktiski tas ir 11 punktu plāns - tikai galvenais nosacījums paliek neizteikts vārdos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X