2023. gada aprīlī apritēs 111 gadi kopš bēdīgi slavenā “Titānika” traģēdijas. 1912. gada 10. aprīlī greznais laineris ar 2223 pasažieriem uz klāja devās savā pirmajā un vienīgajā reisā no Eiropas uz Ameriku. Četras dienas vēlāk, 14. aprīlī, kuģis, kas iepriekš bija izdaudzināts kā nenogremdējams, cieta sadursmē ar milzīgu aisbergu un 15. aprīlī nogrima dzelmē. Tiek lēsts, ka bojā gāja 1517 cilvēku, starp kuriem, kā izrādās, bija arī liepājnieks Dāvids Lifšics.

Lifšicu ģimenes likteņa līkloči

Veicot vēstures avotu izpēti, TVNET noskaidroja līdz šim plaši neizskanējušu faktu, ka uz “Titānika” klaja ir kāpis arī kāds liepājnieks. 25 gadus vecais Dāvids Lifšics cerību pilns devās uz Kanādu, lai sāktu, jaunu, skaistu dzīvi. Krastā atvadoties no savas gaidībās esošās sievas, viņš nezināja, ka jau pēc pāris dienām atdusēsies Atlantijas okeāna dzelmē.

Vairākos avotos iepriekš ticis vēstīts, ka Dāvids Livšins (Lifšics) dzimis ap 1887. gadu ebreju ģimenē Liepājā, Latvijā — tolaik Krievijas Impērijā. Latvijas Valsts vēstures arhīvā noskaidrojām, ka viņa dzimšanas fakts nav reģistrēts Liepājas rabinātā ne 1887. gadā, ne arī citos gados. Turpinājām meklējumus, lai noskaidrotu — "Titānika" pasažiera saistība ar Liepāju ir patiesība vai mīts.

Šķetinot Dāvida Livšina lietu, kārtējo reizi nācās secināt, ka pasaule ir maza. Izrādījās, ka arhīva ekspertei Ritai Bogdanovai ir zināma saistība ar šo stāstu: “Mazliet zinu šīs ģimenes likteņus, jo Dāvida brālis Ābrams bijis precējies ar mana vectēva māsu Pesu Paulu Blumbergu. Viņiem bija trīs bērni, divi no tiem dzimuši Kanādā. Par mūsu ģimenes saistību ar “Titānika” traģēdiju uzzināju no savas Kanādā dzīvojošās māsīcas Reičelas Mainsas.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X