"Pašreizējā nodokļu atvieglojumu kārtība veicina ēnu ekonomiku un aplokšņu algas."

Intervija ar ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni
Ekonomikas ministre Ilze Indriksone. Foto: Paula Čurkste/LETA
Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X

Jaunā valdība ir apņēmusies nākamajā gadā sākt diskusijas par iespējamām izmaiņām nodokļu politikā. Nodokļi, tāpat kā energoresursu cenas, skar ikviena maciņu, līdz ar to sarunas solās būt spraigas, jo kā vienmēr aktuāls būs jautājums, vai iedzīvotāju un uzņēmumu vēlmes sakritīs ar valsts budžeta iespējām. Ekonomikas ministre Ilze Indriksone intervijā tiešsaistes žurnālam KLIK atzīst, ka, viņasprāt, darbaspēka nodokļu sistēma ir pārlieku sarežģīta un tā noteikti ir jāvienkāršo. Pārrunājām, kādas nodokļu izmaiņas mēs varētu gaidīt, pēc kurām profesijām nākotnē mazināsies pieprasījums un uz ko nākamgad jāliek uzsvars, lai Latvijas ekonomika ātrāk atgrieztos uz izaugsmes ceļa.

Par nodokļu politiku runājot, tiek solīts, ka gada sākumā gaidāmas karstas diskusijas par to. Vai un kādas pārmaiņas varētu gaidīt?

Darba kārtībā ir daudz jautājumu. Kā primārais, protams, ir darbaspēka nodokļi. Tos uzņēmēju organizācijas bija pieteikušas jau pirms vēlēšanām, un minimālās algas celšana noteikti to ir vēl aktualizējusi.

Otra sadaļa ir mazie un jaunie uzņēmumi, arī dzīvesstila uzņēmumi. Šobrīd tie ir uzņēmumi, kuriem ir diezgan sarežģīta nodokļu nomaksas kārtība un aprēķinu veids, un tas daļēji nemotivē viņus strādāt legālajā sadaļā un iznākt no ēnām. Tāpēc, manuprāt, jaunajiem un mazajiem uzņēmējiem ir jāveido ļoti vienkārša nodokļu sistēma.

Runājot tieši par minimālo algu - pēc kādā jūsu intervijā teiktā var saprast, ka jums ne sevišķi patīk šis lēmums, ka tā tiek celta, jo attiecīgi vajadzētu arī sekot neapliekamā minimuma celšanai. Kas ar to visu notiks? Vai tiks tagad runāts par neapliekamā minimuma celšanu?

To, ka minimālā alga jāceļ, atzina arī visas uzņēmēju organizācijas. Neviens jau neteica, ka tas nav jādara, jo visi zina, ka labāk ir celt vairākas reizes un ar mazākiem soļiem nekā ar lieliem lēcieniem. Viņi arī apzinājās, ka dzīves dārdzība piespiež šīs algas celt. Bet tajā pašā laikā nebija tādu vispusēju diskusiju, nebija izvērtētas ietekmes, nebija izdiskutēts, kā no otras puses – uzņēmējdarbības pusē – izskatās šī algu celšana. Tagad nekas jau nemainīsies - lēmums ir pieņemts, Saeima nobalsojusi, un arī Ministru kabinets ir izdevis attiecīgos noteikumus, pielāgojot tos Saeimas nolemtajam.

Bet diskusija būs par, kā jau teicu, pārlieku sarežģīto sistēmu darba nodokļos. Mums ir trīspakāpju diferencētā sistēma - vispirms neapliekamais minimums, kas arī ir diferencēts, tad mums ir atšķirīgas likmes atkarībā no ienākumu līmeņa, un vēl mums ir solidaritātes nodoklis. Mums ir trīs pakāpju dažādas sistēmas. Mēs jau pirms dažiem gadiem, kad diskutējām par nodokļu izmaiņām, norādījām, ka mums ir pārāk sarežģīta sistēma. Taču, vērtējot, kā tas ietekmēs budžetu, Finanšu ministrijai vienmēr ir bijis viedoklis, ka ieviest atpakaļ vienkāršotu neapliekamo minimumu, kas nav diferencēts, ir ļoti dārgi un būtu miljonu ietekme uz budžetu. Līdz ar to tas iepriekš ir beidzies neveiksmīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu