Ukraiņu izturība kara laukā šobrīd nenoliedzami ir prioritāte Latvijas dienaskārtībā. Viennozīmīgais atbalsts, ko varonīgie ukraiņi saņem no Rietumu sabiedrības, ļauj uzturēt karā nepieciešamo motivāciju. Tomēr Ukrainas pretkorupcijas aktīvisti un cilvēktiesību aizstāvji turpina ziņot par nozīmīgiem starptautisku standartu pārkāpumiem Ukrainas iekšienē. Valstī joprojām dominē kleptokrātiskas ekonomiskās intereses, ir ierobežota tiesu varas pieejamība, vainīgie netiek saukti pie atbildības... Tāpēc Rietumu sūtītais atbalsts nereti nonāk nepareizajās kabatās.

Nacionālais izlīgums ir nozīmīgs Ukrainas atjaunošanas posms. Sabiedrība ir smagi traumēta un dažkārt nonākusi Krievijas propagandas iespaidā. Lai nodrošinātu, ka šie izaicinājumi tiek pārvarēti pilnībā, jārada tādi apstākļi, kuros visi Ukrainā dzīvojošie nonāk pie vienotas interpretācijas, kas ar Ukrainu noticis padomju laikos un kopš 2013. gada protestiem. 

Jautājums pār Ukrainas kontroles nodrošināšanu nav tikai administratīvas dabas - tas saistīts arī ar dažādām sistēmām, pasaules uzskatiem un nākotnes trajektorām. Papildus, Ukrainas kara rezultātā valsts varētu tikt sašķelta vairāk postītajos Austrumos un mazāk skartajos Rietumos, tikai «piešķiļot liesmu» jau tā pastāvošajam dalījumam pa politiskām un valodas līnijām. Patiesi, karš Ukrainas reģionus un pašvaldības ir skāris ļoti dažādi. Daudzas kopienas, ciemi, pilsētas ir cietušas milzīgus zaudējumus. Šīs atšķirības prasa pielāgotu pieeju rekonstrukcijai un atjaunošanai, kas ievēro sabiedrības vajadzībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X