Izglītības un zinātnes ministrija tradicionāli vienmēr bijusi viena no kritizētākajām. Katru jauno ministru sagaida vairāki izaicinājumi - sākot ar zemām skolotāju algām un beidzot ar strīdiem par mācību satura veidošanu. Tagad šīs un citas problēmas jārisina Andai Čakšai ("Jaunā Vienotība"). Intervijā tiešsaistes žurnālam KLIK viņa stāsta, kādas ir viņas prioritātes jaunajā amatā, kādu lomu spēlē ģimene bērna izglītībā, kā veicināt iekļaujošo izglītību un cik būtu jāpelna skolotājiem.

Runājot par prioritātēm jaunajā amatā, ministre vispirms atzīmē izglītības lomu valsts nākotnē un uzreiz atzīst, ka līdz šim tajā ieguldīts par maz resursu. “Lai mēs runātu par pārmaiņu ekonomiku, par tām lietām, kas ir svarīgas attīstībai, ļoti būtiska ir izglītība. Un daudzu gadu garumā, diemžēl, mēs esam ļāvuši tai palikt novārtā. Mēs esam teikuši, ka izglītība ir svarīga, bet tam nav sekojusi darbība un finansējums pietiekamā apjomā.”

Rezultātā cieš skolotāji, jo viņiem pietrūkst atbalsta, atbilstoša novērtējuma viņu sniegumam un skaidrības, kā ievieš projektus.

Turklāt jārunā ne tikai par vispārējo izglītību, bet jāsāk no pirmsskolas līdz pat mūžizglītībai. Pēdējai ministre pievērš īpašu uzmanību. “Dati rāda, ka mēs salīdzinoši maz gribam mācīties pēc augstskolas. Mums jāsaprot, kā nepadarīt mācību procesu par tik šausmīgu, ka pēc tam vairs negribas to turpināt.”

Tāpat viņa norāda, ka mums nepārtraukti vajag jaunas iemaņas, jo profesijas un pasaule mainās ļoti ātri. “Vai mēs kādreiz domājām, ka mums vajadzēs tik plašas digitālās vai sociālo tīklu vai komunikācijas prasmes, kā tas ir šobrīd?”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X