Vai kāds vēl atceras “Pasaules sienu”? Lielisko ideju Preiļu novadā uztaisīt astoto pasaules brīnumu, izveidojot 47 hektārus lielu parku, kurā 272 granīta sienās būtu iegravēti 1% jeb 65 miljonu pasaules iedzīvotāju dati. Plānoto 65 miljonu dalībnieku vietā tolaik projektam pieteicās nepilni desmit tūkstoši un no Pasaules sienas nepalika pāri pat Latgales sēta. Nupat pie apvāršņa parādījies kārtējais skaistais uzmetiens – Jaunlatvija.

Ideja šāda – ar Latviju neapmierinātie iedzīvotāji tiek aicināti “investēt” 1380 €, pretī saņemot zemesgabalu ar atļauju 15 kvadrātmetru vienstāva mājas būvniecībai (2180 € tādas pašas platības divstāvu mājas, bet 2720 € 15 kvadrātmetru trijstāvu mājas būvniecībai) uz kādas salas Fidži republikā.

Ir vairāki aspekti, kurus jaunie investīciju magnāti noteikti nav apsvēruši, un ir vēl vairāki, kas dod nepārprotamus mājienus ar mietu, ka šī ir vienkārši naudas izkrāpšanas shēma, bet par to nedaudz vēlāk. Vispirms aplūkosim, kādu utopiju par sevi uzbur Jaunlatvijas mājaslapā.

“Jaunlatvija – sala, kur inovatīvos veidos tiks izveidota jauna, labākā pasaules versija, izskaužot visu lieko un nevajadzīgo. Tā būs vieta, kur viss atšķirsies no mums ierastās pasaules.

Salas lokācija būs diezgan tālu okeānā, kur ir vistīrākais gaiss (kā mēs zinām, 70% planētas skābekli saražo okeāni), un tuvākais kontinents atradīsies vismaz 3000 km. Vatu Vara ir Fidži sala Lau salas grupas ziemeļrietumu sektorā. Salas 305 metrus augstā virsotnes pamatnē ir 3 km diametrs, un virsotnes formas dēļ to sauc par “Cepuru salu”. Kaļķakmens klintis, aptuveni 60 metru augustumā un pārējo salu klāj blīvi tropu džungļi.”

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X