Vien divas dienas pēc 6. janvāra ASV Kapitolija grautiņu otrās gadadienas, Brazīlijas galvaspilsētā Braziljā atkārtojās neomulīgi līdzīgi notikumi – vairāki tūkstoši rudenī vēlēšanās zaudējušā bijušā prezidenta Žaira Bolsonaru atbalstītāji ieņēma parlamenta, Augstākās tiesas un prezidenta pils ēkas. Taču tos, kuri sekojuši līdzi Brazīlijas politikai, tas neizraisīja pārsteigumu. Bolsonaru jau sen tiek saukts par “Brazīlijas Trampu”, un nebūt ne velti – viņu ar bijušo ASV prezidentu saista kas vairāk par iesauku.

Pēc 2021. gada 6. janvāra, kad niknie Donalda Trampa atbalstītāju pūļi devās ieņemt un vandalizēt ASV Kapitoliju, lai protestētu pret it kā “nozagtajām vēlēšanām”, brazīļu profesors un dezinformācijas eksperts Davids Nemers intervijā jau visai pārliecinoši prognozēja, ka tas pats varētu notikt Brazīlijā pēc diviem gadiem. To bija iespējams paredzēt tāpēc, ka Bolsonaru un Trampa prezidentūru laikā starp abu valstu prezidentiem, līdzgaitniekiem un atbalstītājiem bija izveidojušās gana ciešas saites, turklāt jau divus gadus pirms Brazīlijas prezidenta vēlēšanām arī Bolsonaru līdzgaitnieki bija sākuši sēt aizdomas par vēlēšanu iekārtu neuzticamību.

Ceļš līdz nemieriem

Pagājušajā svētdienā protestētāju pūļi ieradās Brazīlijas valsts pārvaldes ēku kompleksā Braziljā ar karogiem un plakātiem, izlauzās cauri policijas barikādēm un ieņēma ēkas, kuras centās izdemolēt. Tā bija kulminācija Brazīlijas labējo politisko spēku un Bolsonaru ilgstošajiem centieniem

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X