Mīts, parādība, leģenda...Kārlis Ulmanis uz skatuves dēļiem (1)

Toms Treibergs
, TVNET kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp

Jauns vīrietis ap gadiem trīsdesmit iesoļo askētiskā, teju sterilā arhīva telpā un piesoļo pie apkalpošanas lodziņa. "Es pie jums pasūtīju dokumentus," viņš skaidro arhīva darbiniekam, kura seja nav redzama. "Kā jūs sauc?", atskan jautājums. "Kārlis Ulmanis," jau paredzot iespējamo reakciju, atbild jauneklis. "Izbeidziet ākstīties!", noskalda neredzamais un aizcērt lodziņu.

Sarunā ar Imantu Stradu, Tomu Treini un Matīsu Gricmani pārspriedīsim ne tikai peripetijas, kuras saistītas ar izrādes "Kur pazuda valsts" galveno varoni, bet arī mēģināsim ieraudzīt vēstures pārskatīšanas nozīmīgumu un iespējamo bagātinājumu jebkura cilvēka pieredzē.

Toms Treibergs: Imant, runājot par tavu lomu. Šobrīd sporta pasaules aktualitāte ir biatlons, tādēļ jautāšu tev, izmantojot analoģiju ar slēpošanu – kad saņēmi piedāvājumu darbam pie Kārļa Ulmaņa lomas, ko tu pie sevis nodomāji: šis būs pavērsieniem pilns slaloms, gara distance vai arī pats biatlons, kurā jāpārgrupē sava uzmanība no slēpošanas uz šaušanu?

Imants Strads: Man ir viens salīdzinājums. Atminos, pirms gadiem divdesmit Valmieras teātra aktieru foajē ar tālaika vecajiem aktieriem kopā skatījos biatlonu televīzijā. Togad Latvija "gāja par zeltu" – stafetē. Un, kad tā nonāca pie ceturtā mūsu slēpotāja Upenieka, viņš pat vēl nebija uzvilcis slēpes, jo nenojauta, ka mūsējie jau iet "pa pirmajām vietām"...Tā sajūta būtu tāda, ka galvenais, tuvojoties izrādes nodošanai, jau ir būt tajās slēpēs. Laiks tomēr ir ļoti relatīvs, tā var būt mazāk, nekā sākotnēji liekas, un tāpēc ir svarīgi, ka tās slēpes jau ir kājās, lai tu būtu gatavs pabeigt savu uzdevumu.

Biatlonā ir svarīgi izšaut īstajās vietās. Ja ir pareizi uzstādīta trase, tad arī pareizi sanāks izšaut.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu