Operācija "Gomora” bija pirmā reize, kad Otrā pasaules kara laikā sabiedrotie apzināti deva triecienu Vācijas civiliedzīvotājiem. Izmantojot inovatīvu tehnoloģiju, sabiedrotie astoņas diennaktis bombardēja Hamburgu, nogalinot aptuveni 42 tūkstošus cilvēku.

Šaušalīgākā bija 27. jūlija nakts, kad pilsētu pārņēma vēl neredzēti postoši ugunsgrēki. Turklāt spēkā pieņēmās vējš, kas uzpūta uguni, liekot tai izkausēt stiklu un asfaltu. Uguns burtiski izsūca skābekli no pagrabiem un bunkuriem, nosmacējot tajos paglābušos cilvēkus.

Civiliedzīvotāji bija dezorientēti, pārbijušies un apmulsuši. Ēkas bruka, visapkārt mētājās līķi, visu ieskāva liesmas. Kāds ar visu ģimeni slēpās zem slapjām segām, cits pārvērtās par dzīvu lāpu. Tonakt britu piloti ziņoja, ka pat tur augšā jutuši degušas miesas smaku.

Nedēļu pēc uzlidojumu sākuma liesmas beidzot rimās. Postaža bija vēl neredzēti liela. Pasaule neko tādu vēl nebija redzējusi. Kopā tika nomesti 9000 bumbu, bet nogalināti aptuveni 42 tūkstoši cilvēku. 60% pilsētas ēku bija iznīcinātas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X