Kāda varētu būt Krievijas nākotne pēc Vladimira Putina neapdomīgi uzsāktā kara Ukrainā, kas valstij nesis smagu ietekmes zaudējumu? Iespējami vairāki scenāriji - sākot ar to, ka varu varētu sagrābt kāds drošības struktūru pārstāvis, piemēram, Drošības padomes sekretārs Nikolajs Patruševs, un beidzot ar disidenta - teiksim, Alekseja Navaļnija - uzvaru vēlēšanās. Tomēr vienu lietu var teikt gandrīz droši: Putina režīms nepārdzīvos viņa iesākto karu.

Putina tā dēvētā varas vertikāle aptver daudzas ekonomikas un politikas jomas, taču tā ir pilnībā tiek stingri kontrolēta "no augšas". Visa sistēma neizbēgami sāks brukt, tiklīdz šī kontrole samazināsies, un dažādas interešu grupas sāks cīnīties par to, lai iegūtu labumu no neizbēgamā sabrukuma. Tādējādi sistēmas galvenais spēks – visvarenā kontrole "no augšas" – kļūs par tās liktenīgo vājo punktu.

Šis jaunais "nemieru laiks", kas ir Krievijas vēsturē bieži sastopama tēma, sāksies uzreiz pēc Putina aiziešanas. Taču vēl pāragri prognozēt, kuri politiskie spēki nostiprināsies, kad Putins kritīs. Mans minējums - vēlme turpināt Putina neveiksmīgo militāro avantūru būs minimāla.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X