"Sadalīju bataljonu trīs kaujas grupās. Mums visiem bija automāti, ložmetēji un granātmetēji. Paziņoju krieviem, ka mēs nepadosimies," ģenerālis Jons Vītauts Žuks atceras trauksmaino 1992. gada pavasari Kauņas centrā. Nepieredzēts saspīlējums starp Lietuvas un Krievijas karaspēku izcēlās, kad krievi draudēja ar varu atņemt Lietuvas virsnieku kluba "Rāmave" ēku pēc tam, kad bija no tās izdzīti.

Balstoties uz Žuka jauniznākušajiem memuāriem "Bez aplinkiem" un citiem avotiem, Lietuvas ziņu portāls "15min.lt" rekonstruējis tā laika notikumus. Topošais Lietuvas bruņoto spēku komandieris tobrīd komandēja Kauņas motorizēto desanta bataljonu.

Iebrukums virsnieku klubā

Žuks savā grāmatā raksta, ka kādā pavasara rītā Jaunlietuviešu kustības līderis Staņislovs Buškevičs un Lietuvas Brīvības līgas vadītājs Vītauts Šustausks bez saskaņošanas ar pārējiem karavīriem ielauzās virsnieku kluba ēkā. Tolaik to vēl sauca par Krievijas Bruņoto spēku Kauņas garnizona virsnieku namu.

Grāmatā aprakstīts, kā Buškevičs kādam direktora krēslā sēdošam Krievijas karaspēka pulkvežleitnantam galvā uzmaucis no sienas noņemtu Ļeņina portretu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X