Pasaulē novērojama aizvien lielāka militarizācija, veidojas konflikts starp demokrātiskajām un autoritārajām valstīm, kas veido savus grupējumus, atkal izskan runas par kodolieročiem – ir gana daudz iemeslu, kāpēc cilvēkiem rodas bažas un spekulācijas par jauna Aukstā kara briešanu. Kaut gan zināmas paralēles starp šībrīža ģeopolitisko situāciju un pagājušā gadsimta pretstāvi starp PSRS un ASV vadītajiem valstu blokiem patiešām var vilkt, vismaz šie četri argumenti aicina domāt, ka atšķirības tomēr ir svarīgākas nekā līdzības.

1. Nav skaidru pretēji noskaņotu valstu bloku

Ķīnas un Krievijas sadarbības pastiprināšanās, īpaši kontrastā ar atsalumu un spriedzi, kas valda šo valstu attiecībās ar ASV un citām rietumvalstīm, ir vedinājusi daudzus domāt par jauna Aukstajam karam pielīdzināma bloka veidošanos. Ja vēl ņem vērā Irānas atbalstu Krievijai un šo trīs valstu kopīgās militārās mācības, tad var saredzēt arī plašāku iespējamo aliansi, kam būtu jau lielāka kapacitāte stāties pretī ASV un to sabiedrotajiem. Tomēr arī tādām valstīm kā, piemēram, Indijai, Brazīlijai un Saūda Arābijai, kurām ir liela un aizvien augoša ekonomiskā nozīme un līdz ar to arī aizvien lielākas politiskās ambīcijas, varētu būt izšķiroša loma tajā, cik veiksmīgs un kādu mērogu aptverošs varētu būt pret ASV un sabiedrotajiem vērstais bloks.

Jūtams, ka Krievija un Ķīna labprāt veidotu ciešākas saites ar Latīņamerikas, Āfrikas un Āzijas valstīm, kurās novērojamas antipātijas pret rietumvalstīm. Taču, ja paskatāmies uz, piemēram, rudenī notikušo ANO Ģenerālās asamblejas balsojumu,

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X