Pēc ilgas tielēšanās Vācijas kanclers Olafs Šolcs trešdien beidzot apstiprināja, ka Vācija nodos Ukrainai vairākus "Leopard 2A6" tankus. Tas izraisīja ķēdes reakciju: ar līdzīgiem paziņojumiem nāca klajā vairākas Eiropas valstis, un ASV apsolīja piegādāt Ukrainai amerikāņu ražojuma "M1 Abrams" tankus. Krievija paredzami reaģēja ar dusmām. Taču politikas vērotājus joprojām mulsina divi jautājumi: kāpēc "tanku jautājumā" Vācija tik ilgi vilcinājās un kas tai galu galā lika pārdomāt?

Salīdzinoši liels skaits mūsdienīgu tanku - tas ir liels ieguvums Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Savukārt Krievijas okupācijas karaspēkam tas nozīmē grūtākas cīņas un lielākus zaudējumus. Tāpēc likumsakarīgi, ka Krievija uz ziņām par šādu "tanku jautājuma" atrisinājumu reaģējusi ar dusmām un piesaucot Vācijas nacistisko pagātni.

"Berlīnes lēmums nozīmē Vācijas Federatīvās Republikas nepārprotamu atteikšanos atzīt tās vēsturisko atbildību mūsu tautas priekšā par nacisma šausmīgajiem, mūžīgajiem noziegumiem," paziņoja Krievijas vēstnieks Vācijā Sergejs Nečajevs, ne vārda neminot par kara noziegumiem, ko Krievija pēdējo 11 mēnešu laikā pastrādājusi Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X