Ārzemju indie albumi, kuriem pievērst uzmanību

Toms Treibergs
, TVNET kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
Grupas "Gorillaz" koncerts Londonā, 2022. gada augustā
Grupas "Gorillaz" koncerts Londonā, 2022. gada augustā Foto: AP/Scanpix

Tuvojoties 18. februārim un Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvai "Zelta Mikrofons 2023", mudinām atbalstīt savu favorītu balsojumā un ielūkoties, kas jauns gaidāms – un jau ir noticis! – “indie” mūzikas pasaulē.

“Indie”, atvasinot no angļu valodas vārda “independent”, apzīmē vai nu individuālu mūziķi, vai grupu, kura veic un izdod savus ierakstus, nesadarbojoties ar komerciālajām ierakstu kompānijām. Šis noteikums gan netiek ievērots dzelžaini un negrozāmi, un tas ir tikai normāli un pat likumsakarīgi. Tomēr ir mūziķi, kuri šim principam seko arī šodien, īpaši tādēļ, ka mūzikas radīšanas, apstrādes un izplatīšanas iespējas, pateicoties tehnoloģiju atbalstam, ir kļuvušas daudzveidīgākas un vienkāršākas. Tāpat kā pati “indie” mūzika, kurā žanru iedalījumi arīdzan nav akmenī iecirsti, papildinot vienam otru un sajaucoties iepriekš neiedomātās kombinācijās.

Piedāvājam iepazīt dažus “indie” albumus, kuri iznākuši nupat vai kuri gatavojas satikties ar arvien prasīgākajām klausītāju ausīm tuvākajā laikā.

Young Fathers – Heavy Heavy

3. februāris

Foto: SCANPIX

Apvienības “Young Fathers” slavas uzmirdzējums sākās ar divu tā dēvēto miksteipu izdošanu — “Tape One” 2011. gadā un “Tape Two” 2013. gadā, no kuriem pēdējais ieguva Skotijas gada albuma titulu. Miksteips nozīmē mūzikas ierakstu, kurš iepazīstina ar konkrēta mūziķa devumu, taču tajā ir izmantoti arī citi mūzikas resursi, fragmenti un ielaidumi.

“Young Fathers” pelnīti bauda atzinību gan no fanu, gan citu mūziķu puses, parakstot koplīgumus mūzikas radīšanai ar veselu rindu alternatīvās mūzikas izcilnieku: Deividu Bērnu (plašāk pazīstamu kā grupas "Talking Heads" solistu), triphopa leģendām “Massive Attack”, nepiekāpīgajiem eksperimentētājiem “Idles”, M.I.A, Florenci Velšu ("Florence and the Machine"), Džanelu Monaji un citiem. Britu režisors Denijs Boils izmantoja septiņas no “jauno tēvu” dziesmām (un vienu speciāli sarakstītu kompozīciju) savas kulta drāmas “Trainspotting” turpinājumam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu