Andrejs Starikovs ir 31 gadu vecs Latvijas pilsonis, kurš jau ilgstoši dzīvo Krievijā. Viņš ir ērti iekārtojies Kremļa finansētajos medijos. Pasniedzot sevi kā ekonomistu un politikas analītiķi, viņš bieži dalās ar savu viedokli Krievijas un Baltkrievijas televīzijas raidījumos. Tur viņš nomelno Baltijas valstis, slavina Aleksandru Lukašenko un Vladimiru Putinu, kā arī aicina pielikt punktu “Volodimira Zelenska noziedzīgajam režīmam”. TVNET tiešsaistes portāls KLIK rakstu sēriju "Latvijas pilsoņi - Kremļa draugi" turpina ar stāstu par Andreju Starikovu. 

Starikovs ir Kremļa pseidoeksperts, kas izplata Kremļa dezinformāciju. Re:Baltica 2017. gadā veiktais pētījums liecina, ka viņa «personība uzplauka Krievijas valsts grantu saņēmēja Aleksandra Gapoņenko paspārnē». Arī viņa karjera piedzīvojusi līdzīgu trajektoriju – strādājot Krievijas atbalstītās «akadēmiskās institūcijās», Starikovs ir kļuvis par Krievijas sponsorētā mediju holdinga «Rossiya Segodne» projekta «Baltnews», kas vērsts uz Baltijas valstu krievvalodīgo publiku, galveno redaktoru.

Vēl šobrīd Academia.edu pieejami viņa raksti angļu un krievu valodā, starp tiem arī pētījums ar nosaukumu «Krievvalodīgo minoritāšu stāvoklis Latvijā: etnonacionāla politika, tās novērtējums un priekšnosacījumi». Tajā norādīts, ka Latvijā un Igaunijā etniskie krievi sastopas ar diskrimināciju, īpaši uzsverot  Latvijā dzīvojošo nepilsoņu beztiesisko stāvokli un krievu valodas lietojuma ierobežošanu skolās. I

TVNET tiešsaistes portāla KLIK pētījums par Kremļa draugu aktivitātēm liecina, ka starptautiskas organizācijas, kuras dibinātas ar mērķi atbalstīt starptautisko likumā balstīto kārtību, var tikt izmantotas Kremļa interesēs. Eiropas Drošības un Sadarbības organizācija (EDSO) vairākkārt kļuvusi par «Eiropas pētījumu institūta», kuras pētnieks bijis arī Starikovs, platformu, lai paustu Krievijas naratīvus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X