Diemžēl piena nozare Latvijā ar zināmu regularitāti nonāk atbalsta prasītāju rindās. Iepriekšējā reize bija vēl pagājušajā gadā. Tiesa, tad trauksmi cēla piena pārstrādātāji, taču nu paredzētu un neparedzētu apstākļu sakritība radījusi krīzi piena ražošanas sektorā. Iepirkuma cenas strauji ir nokritušās krietni zem pašizmaksas sliekšņa, un lopkopji līdz ar to jau sola rīkot protesta akcijas, ja netiks uzklausīti un nesaņems atbalstu. Kā šī situācija ir radusies, kādi risinājumi ilgtermiņā nozarē ir nepieciešami un vai atbalsta pieprasīšana šajā situācijā ir pamatota, skaidro tiešsaistes žurnāls KLIK. 

Situācija slikta, bet bija paredzama

Piena iepirkuma cenu attīstība vienmēr ir bijusi cikliska, kāpumiem mijoties ar kritumiem. Taču, ja kādreiz cenu tendences vairāk ietekmēja sezonalitāte vietējā tirgū, tad mūsdienās cikli ir saistīti ar notikumiem pasaules tirgū. Un vietējā tirgus ietekme nereti ir tik vien, cik dažādu nozares segmentu mēģinājumi diktēt savus noteikumus. Arī šajā gadījumā ne vien Latvijā ir vērojams cenu kritums, tas noticis visā Eiropā, taču jāatzīst, ka tik liels tas ir vien pie mums.

""Situācija ir slikta, bet tā bija paredzama. Tik dramatisku kritumu, protams, neplānoja neviens, taču papildus paredzētajam ir noticis vairāku nelabvēlīgu apstākļu kopums," pauž biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Kurš tad vainojams pie piena iepirkumu cenu krituma? Pasaules tirgos lielākajos iepirkumos attiecībā uz piena produktiem uzvarējusi ASV un Jaunzēlande, tādējādi samazinot Eiropas saražoto piena produktu patēriņu. Arī Covid-19 uzliesmojums Ķīnā ir būtiski ietekmējis pieprasījumu pēc Eiropas ražojumiem. Vienlaikus Eiropā pašlaik ir saražots daudz un noliktavas ir salīdzinoši pilnas. Tas attiecīgi sekmē piena iepirkuma cenas kritumu Eiropā. Papildus tam Lietuvā 2 piena pārstrādes uzņēmumi, izmantojot situāciju, pārtraukuši darbu uz rekonstrukcijas laiku, bet vēl viens ir būtiski samazinājis ražošanas apjomus. Jāpiebilst, ka Lietuvas uzņēmumu darbību būtiski ietekmējusi arī Ķīnas tirgus aizvēršanās šīs valsts uzņēmumiem. Tāpat viena rūpnīca Polijā, kas līdz šim iepirkusi pienu Latvijā, ir būtiski samazinājusi pieprasījumu pēc svaigpiena. Šis apstākļu kopums ir radījis būtisko cenu kritumu Latvijā - februāra iepirkuma cenas ir par aptuveni 40% zemākas nekā janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X