Divu dienu izbraucienu nebija paredzēts saukt par tūri, tomēr Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim dienas Rietumeiropā izvērtās nudien piepildītas un sniedza gana daudz satura arī ziņu virsrakstiem. Pagūstot apmeklēt Londonu un Briseli, kā arī paviesojoties naksnīgajā Parīzē, Zelenskis tiecās gūt sabiedroto apņemšanos gan piegādāt kaujas lidmašīnas, gan ātrāk uzņemt Ukrainu Eiropas Savienībā.

Nākamnedēļ apritēs jau gads, kopš Krievijas armijas iebrukuma Ukrainā, un šī gadadiena visticamāk tiks sagaidīta sīvās cīņās par Ukrainas austrumu teritoriju atgūšanu vai nosargāšanu pret jauno okupantu ofensīvu. Gadadiena, kas simbolizē kara ieilgšanu, kalpo arī par zīmīgu fonu pastiprinātai diplomātijai no Ukrainas puses, lai nodrošinātu, ka ar laiku ne vien nemazinās kapacitāte Krievijas uzbrukumu atvairīt, bet arī palielinās iespēja okupantus no valsts padzīt, karu pēc iespējas ātrāk izbeigt un sagrautās valsts daļas atjaunot.

Kāpēc ārvalstu vizītes uzsāktas tagad?

Iepriekš Zelenskis kā kareivīgās tautas simbols regulāri uzrunāja sabiedroto līderus un politiķus attālināti, turpinot atrasties Ukrainā, kā arī uzņemot viņus ciemos Kijivā, taču šī gada sākumā bija pienācis laiks spert nākamo soli, lai ar personīgāku pieeju klātbūtnē izbeigtu rietumvalstu vilcināšanos jautājumā par smagā bruņojuma piegādēm Ukrainai. Ņemot vērā, ka pirmajā kara gadā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X