2007. gada augustā Kauņas rajona Roku poligonā Īrijas pilsonis Maikls Kempbels pēc automātu un snaipera šautenes apskates sāka iztaujāt  lietuviešu ieroču tirgotāju par trotilu - cik daudz sprāgstvielas būtu nepieciešams, lai uzspridzinātu valdības bruņumašīnu. Ko viņš tobrīd nezināja - "ieroču tirgonis" patiesībā bija lietuviešu izlūkdienesta aģents, kurš kopā ar britu izlūkdienestu MI5 īstenoja slepenu pretterorisma operāciju.

Tā sākās 15 gadu ilgais un spriedzes trillerim līdzīgais process Lietuvas tiesās, kurā atrodami tādi pavērsieni kā slepenas tikšanās Lietuvas šautuvēs un garāžās, Valsts drošības dienesta (VDD) un MI5 aģentu liecības, drošības dienestu savervēti cilvēki, negaidīti tiesas spriedumi un starptautisks sašutums par necilvēcīgajiem apstākļiem Lukišķu cietumā.

"Teroristu grupējuma līderis" Liams Kempbels tika izdots Lietuvai pagājušā gada maijā, bet lieta tika izbeigta šā gada janvārī. Tagad var teikt, ka tā lielā mērā ir noklususi. Lietuvas ziņu portāls "15min.lt" piedāvā lasītājiem aizraujošu stāstījumu par šo plašu rezonansi izraisījušo lietu. Raksts balstīts uz ekskluzīvām intervijām un lietas dokumentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X