Raimonds Krollis tikko spēris pirmos soļus Itālijas A sērijas ūdeņos, un daudzi Latvijas kājbumbas fani gaida, vai rīdzinieks attaisnos uz sevi liktās cerības. "Spezia" vadība cer, ka kluba skauti būs trāpījuši mērķī ar Latvijas izlases futbolistu. Domājot, kā šis stāsts noslēgsies, un atceroties pagātnes Latvijas futbolistu pārejas uz augstākajiem futbola čempionātiem Eiropā, rodas jautājums - cik bieži skauti precīzi pareģo futbolista potenciālu? Vai to ir iespējams izdarīt?

Maikls Lūiss savā 2003. gada grāmatā "Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game", daloties iespaidos par beisbola skautiem, secināja, ka lielākoties šo speciālistu spriedumi par spēlētāja potenciālu ir galīgi garām. "Kļūdas pieļauj arī pieredzējuši šīs jomas cilvēki," akcentē Lūiss. Pēdējos gados beisbola komandas rūpīgi izvērtē potenciālos kluba skautus, lai padarītu skautingu precīzāku un lai rastos mazāk kļūdu, izvērtējot potenciālos Beisbola augstākās līgās (MLB) talantus.

Lielākā daļa Eiropas futbola klubi neizvērtē potenciālos darba kandidātus (skautus) tik sīkumaini, kā to dara Ziemeļamerikas profesionālās sporta līgas. Mūsdienās nav retums, ka skauti kādu jauno futbolistu nodēvē par nākamo Lionelu Mesi vai Krištianu Ronaldu, bet realitātē lielākā daļa neattaisno uz sevi liktās cerības. Mēdz būt arī pretēji gadījumi, kad spēlētājs tiek norakstīts agrā vecumā, bet pēc pāris gadiem kāds no Eiropas futbola grandiem par šo pašu jaunieti maksā pasakainu summu. Rodas jautājums - vai skautings darbojas futbolā?

Pirms dažiem gadiem Nīderlandes skauts un futbola entuziasts Toms Bergkamps lasīja un apkopoja dažādus akadēmiskos darbus, kuros tika aprakstīts, pēc kādām prasmēm vajadzētu izvērtēt futbolistu, lai varētu paredzēt viņa potenciālu. Viedokļi dalījās, tāpēc ir grūti spriest, kas būtu tās zelta vadlīnijas, lai piesaistītais spēlētājs attaisnotu uz sevi liktās cerības.

"Piemēram, ne katrs spēlētājs, kuram ir talants izdalīt precīzas piespēles, kļūst par profesionāli," teica Bergkamps. "Daži kļūst, daži nekļūst, tāpēc ir grūti atrast zelta formulu skautingam."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp