Gada sākumā par Krievijas grupējuma Ukrainā komandieri negaidīti iecēla Ģenerālštāba vadītāju Valēriju Gerasimovu. Šajā amatā viņš nomainīja Sergeju Surovikinu. Vienota viedokļa, kāpēc tā noticis, nav. Vieni uzskata, ka tas ir apliecinājums sliktai pārvaldībai, citi — ka  mēģinājums nostiprināt Aizsardzības ministrijas “klana” pozīcijas, it sevišķi ņemot vērā, ka par sauszemes spēku galvenā štāba priekšnieku nesen kļuva ģenerālis Aleksandrs Lapins. Tomēr rodas jautājums, kas Gerasimovs vispār ir. TVNET tiešsaistes žurnāls KLIK sīkāk pēta jaunos komandierus - kas un kā mainīsies frontē, kā arī procesus Krievijas elites iekšienē. Otrā daļa ir veltīta jaunajam Krievijas grupējuma Ukrainā komandierim un Ģenerālštāba vadītājam Valērijam Gerasimovam.

Dzimis strādnieku ģimenē, Gerasimovs, pēc viņa vārdiem, jau kopš bērnības sapņoja par armijas dienestu. Absolvējis Suvorova karaskolu ar zelta medaļu, viņš iestājās Kazaņas Augstākajā tanku vadības skolā un pēc tam Maskavas Bruņutanku karaspēka militārajā akadēmijā.

Ceļu uz armijas hierarhijas augstumiem topošais ģenerālis sāka ar grupējuma vadīšanu. Tam sekoja iecelšana par rotas un tad bataljona štāba priekšnieku. Vēl pēc kāda laika Gerasimovs kļuva jau par Baltijas militārā apgabala motorizētās strēlnieku divīzijas komandieri.

Taču drīzumā viņš iestājās Ģenerālštāba militārajā akadēmijā, kuru sekmīgi pabeidza. Jaunajā amatā — armijas vadītāja pirmais vietnieks Maskavas apgabalā — Gerasimovs bija neilgi, jo viņu nosūtīja uz 58. armiju, kur vispirms ielika par štāba priekšnieku un pēc tam paaugstināja līdz visas vienības komandierim. Tobrīd ģenerāļa padotie aktīvi piedalījās otrajā Čečenijas kampaņā un bija galvenais Krievijas militārais spēks Kaukāzā.

Gerasimova karjera veiksmīgi attīstījās, un jau 2006. gadā viņš nonāca Ziemeļkaukāza militārā apgabala vadībā. Tam sekoja Ļeņingradas apgabala karaspēka vadība, kā arī Maskavas. Kad viņu iecēla par Ģenerālštāba priekšnieka vietnieku, aizsardzības ministrs Anatolijs Serdjukovs sāka liela mēroga reformas. Gerasimovs iebilda pret tām, kas noveda pie pirmās un vienīgās pazemināšanas amatā — viņu nosūtīja vadīt Centrālo apgabalu.

Taču tas bija īslaicīgi: tajā pašā gadā Serdjukovu nomainīja Sergejs Šoigu, un Gerasimovs atgriezās ģenerālštābā, bet jau kā galvenais.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X