Postkripts vēsturiskajai vizītei. Kā Putins un Baidens sagaida iebrukuma gadadienu

Artūrs Bikovs
, TVNET Ziņas žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evan Vucci

Krievijas iebrukuma gadadienas priekšvakarā notika divi simboliski un   pretēji notikumi. Pirmdien ASV prezidents Džo Baidens pirmo reizi kopš kara sākuma ieradās Ukrainas galvaspilsētā un tikās ar Volodimiru Zelenski. Savukārt Vladimirs Putins nākamajā dienā uzstājās Federālajā sapulcē. Pirmais runāja par Kijivu un demokrātiju, kas izturējusi agresora uzbrukumus, otrais - par “karu, kuru iesāka Rietumi” un cīņu pret “neonacistiem”. Šķietami tikai viena lieta var apvienot divus tik dažādus cilvēkus — vēlme būt gaidītam viesim Ukrainā.

Patiesībā Kremļa vadītāju kaimiņvalstī vēlas redzēt tikai uz apsūdzēto sola vai pat cilpā. Viņa plāns okupēt valsti dažās dienās neizdevās. Tā vietā, lai runātu Neatkarības laukumā par “brālīgajām tautām” un apskautos ar kādu prezidentu-marioneti, Putins ir spiests skatīties, kā viņa galvenais pretinieks sola atbalstīt Zelenski līdz pēdējam.

Turklāt ne pirmo reizi. Vairāki Rietumvalstu, tostarp Vācijas, Francijas un Lielbritānijas, līderi ir apmeklējuši Ukrainu kopš 24. februāra. Baidens to vēl nebija darījis, ko, protams, izmantoja propaganda, norādot gan uz sašķeltību sabiedroto aprindās, gan uz ASV nevēlēšanos pilnvērtīgi atbalstīt Kijivu.

Pirmdien Kremlis zaudēja arī šādu iespēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu