Kam traucē stebere? (4)

Ernests Spīčs
, horeogrāfs, tautas dejas pētnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ernests Spics

31. janvārī Latvijas sabiedrība pēc LTV1 raidījuma "4. studija" par tradicionālo masku ierašanos bērnudārza ballītē bija, maigi sakot, "uz burkāna". Raidījums par folkloras kopas "Ceiruleits" maskošanos atbilstoši Līvānu novada tradīcijām iemeta papildu dzirksteli kultūras norišu ugunskurā. Protams, ne tikai folkloras draugi satraucās par atklāti naidīgo nostāju, kuru par apstākli, ka maskotāji – ak, kādas šausmas! – savā uznācienā izmantoja steberi, pauda atbildīgas (vai varbūt ne visai atbildīgas) amatpersonas.

Stebere jeb aste – no burkāna un sīpoliem veidota kompozīcija, dažreiz rotāta ar nelielu pušķi. Kā auglības simbols tiek izmantota gadskārtu un ģimenes godos. Vīrieši to kar pie jostas, sievietes tur paceltu virs galvas.

Stebere dažās raidījuma minūtēs kļuva par galveno diskusiju objektu sabiedrībā, kā galveno tēmu skarot neko citu kā bērnu seksuālo izglītošanu. Sociālie tīkli uzsprāga jau tajā pašā vakarā. Platformā "YouTube" ziņu sižetu nekavējoties noskatījās pāri par 15 000 skatītāju.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu