Dziesma par pašnāvību? "Ripoja akmens" autori beidzot atklāj patieso stāstu

Foto: TVNET kolāža
CopyDraugiem X Whatsapp

"Īstā vieta, īstais laiks – tas bieži nenotiek," par 2007. gada dziesmas "Ripoja akmens" fenomenu saka tās vārdu autors Guntars Račs. Un tomēr - šis hits, kura lipīgo melodiju atceras vēl tagad, varēja nemaz nepiedzīvot tādus panākumus.

TVNET+ raidījuma ciklā "Pop trips", kurā atskatāmies uz pagājušās divdesmitgades Latvijas populārākajiem hitiem, aicinot uz sarunu attiecīgā gada novērtētākās dziesmas vai albuma izpildītājus, šoreiz runājam par 2007. gada hitu "Ripoja akmens" (J.Strazds/G.Račs), kuru izpilda Andris Ērglis un grupa "Cacao".

Smukais puisis baltajā uzvalkā - tā daudzi atceras dziedātāju Andri Ērgli,

kurš pirms "Cacao" dibināšanas darbojās grupā "Berm". “Rakstījām samērā sarežģītas dziesmas ar samērā vienkāršiem tekstiem, kurus tagad paklausoties liekas – varēja citādāk,” atceras Ērglis, kuram tolaik bija vien 17 gadi.

Mūziķis Andris Ērglis uzstājas "Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas 2007" apbalvošanas ceremonijā Rīgas Nacionālajā sporta manēžā.
Mūziķis Andris Ērglis uzstājas "Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas 2007" apbalvošanas ceremonijā Rīgas Nacionālajā sporta manēžā. Foto: Lita Krone/LETA
Andris Ērglis
Andris Ērglis Foto: Jānis Škapars/TVNET

Grupa “Berm” pastāvēja piecus gadus. “Tas laiks bija ļoti skaists, bet viss dabīgi nomira... Radiostacijas mūs nesaprata vai mēs viņus nesapratām.” Pusgadu vēlāk Andris kopā ar "Berm" grupasbiedru, komponistu Jāni Strazdu dibināja grupu “Cacao”.

Grupa, kurā bez Ērgļa un Strazda darbojās arī Tomass Kleins un Aivars Meijers, izdeva četrus singlus, pirms nolēma palaist tautās dziesmu "Ripoja akmens". Izrādās, ka dziesma dienas gaismu ieraudzīja pusotru mēnesi pirms Andra Ērgļa dalības konkursā "Jaunais vilnis". "Jāsaka godīgi – nu tā... Kaut kad skanēja, kaut kad neskanēja...” par dziesmas grūto sākumu saka Ērglis.

Liekot galvas kopā un laužot šķēpus, tomēr tika pieņemts lēmums Andrim konkursā startēt ar jauno singlu.

"To var redzēt – es esmu nobijies kā diegs," savas bažas par lēmuma pareizumu atceras Ērglis.

Taču rezultātā dziedātājs konkursā ierindojās 2. vietā, un jau nākamajā dienā "Ripoja akmens" skanēja visur. 

“Tas bija dziesmas apvērsums un apvērsums arī Andra karjerā. Šajā konkursā Andris bija pirmais, kurš kā vietējais izpildītājs dziedāja latviešu valodā. To novērtēja ne tikai publika, bet arī žūrija,” saka Račs. “Tas bija pārsteigums mums visiem – burtiski nākamajā dienā visās radiostacijās tas griezās, es no tās dziesmas nevarēju tikt vaļā...” 

“Īstā vieta, īstais laiks – tas bieži nenotiek,” uzskata Račs, savukārt Ērglis piebilst, ka melodijai un tekstam ir lielākā nozīme.

Kas tad ir dziesmas pamatā un vai ir kāda formula, kam tās autori sekoja? Skaties raidījumā!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu