Ukraina kopš pagājušā gada 24. februāra transformējusies neticamā ātrumā. Kijiva kļuvusi par galvaspilsētu, kas uzņem pasaules nozīmīgākos politiķus, Ukraina – no korupcijas sagrauztas «bijušās PSRS republikas» par jauno Eiropas sirdi, bet tās prezidents Volodimirs Zelenskis – par rietumnieciska politiķa ideālu. Kara šausmas ir fons šīm norisēm. Nevalstiskā sektora darbinieki sadarbībā ar Ukrainas Ģenerālprokuratūru un starptautiskajiem partneriem neatlaidīgi fiksē krievu kara noziegumus. Mērķis ir skaidrs – uzvarēt ienaidnieku un atjaunot taisnīgumu.

Piespiedu pazušana un civiliedzīvotāju terorizēšana ir daļa no Krievijas puslegālo sistēmu izveidošanas instrumentiem Ukrainā jau kopš 2014. gada. Jau pirmajās pilna apmēra kara dienās mēs varējām paredzēt, ka šīs pašas metodes tiks izmantotas arī jaunajās okupētajās teritorijās.

2022. gada 10. septembrī Vitālijs ar onkuli Oleksiju devās apskatīt bojāto kara tehniku ciema pievārtē. Onkulis uzņēma dažas fotogrāfijas, un tieši tad piebrauca «bobiks» ar četriem krievu karavīriem.

«Viņi pienāca un teica: «Jūs fotografējat mūsu tehniku, nododat pozīcijas,» stāsta Vitālijs. «Viņi mums sasēja rokas un iemeta mūs mašīnā.» Abi tika nogādāti Hersonā un izšķirti. Zēns tika iemests pagrabā, kur tika turēti vēl vairāk nekā desmit cilvēki. Viņš bija ģērbies tikai T kreklā, jakā un biksēs, un telpā bija auksts.

Civiliedzīvotāju ieslodzījuma vietā bija divas gultas, divi galdi un divi krēsli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X