Ķīna nākusi klajā ar savu "miera plānu" Ukrainai. ASV sola reaģēt, ja Ķīna sāks apbruņot Krieviju. Taču nekas no tā nepalīdzēs apturēt asinsizliešanu Eiropā, uzskata Kārnegī Starptautiskā miera fonda eksperts Mihails Korostikovs. Intervijā portālam "Rus.Postimees" viņš skaidro Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina pozīciju - kāpēc Putins viņam ir tukša vieta un kāpēc Ķīna neķeras pie ieročiem.

- Daudzi gaidīja, kad Ķīna atklās savu miera plānu, un teju vai cerēja, ka tas būs algoritms karadarbības pārtraukšanai. Tā nenotika. Vai tas ir kāds pārsteigums? Vai biedrs Sji varētu tikt izvēlēts par jauno starpnieku, Erdogana vietā?

- Ķīna ir milzīga valsts, kas atrodas burtiski otrā pasaules malā nekā Eiropa. Pat ne ģeogrāfiski, bet gan mentāli, kulturāli un jebkurā citā nozīmē. Nevar teikt, ka viņus sevišķi interesē kaut kāds krievu-ukraiņu konflikts pats par sevi. Viņu skatījumā tas ir konflikts starp divām balto valstīm, starp divām Rietumu valstīm. Viņi uz to skatās no savu ieguvumu un apdraudējumu skatupunkta, kādu iespaidu tas atstās uz viņu pašu stāvokli. Ķīniešiem attiecībā uz šo karu pavisam noteikti nav tās pašas šausmu sajūtas, kādu izjūt daudzi eiropieši.

Pirmkārt, Āziju ar zvērībām nepārsteigsi. Otrkārt, tur nenotika procesi, kas līdzinātos tam, kas Eiropā notika pēc Otrā pasaules kara. Tribunāli. Tajos ne tikai tiesāja noziedzniekus, bet arī noformulēja cilvēcīgas sadzīvošanas nosacījumus: nedrīkst veikt genocīdu, būvēt koncentrācijas nometnes, zagt bērnus un tamlīdzīgi. Āzijā nekā no tā nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X