Korabels (Корабел) jeb tautā saukts vienkārši par Salu, ir Hersonas mikrorajons, kas atrodas uz salas Dņeprā. Ar pilsētu to savieno tilts, uz kura atradās bēdīgi slavenais krievu blokpostenis, caur kuru bija jāiziet tiem, kas vēlējās iekļūt Salā un izkļūt no tās.

Padomju laikos uz Salas darbojās milzīgas kuģu būves un remonta rūpnīcas, tur arī dzīvoja šo rūpnīcu darbinieki. Tagad visa Salas teritorija ar rūpnīcām un daudzstāvu dzīvojamām mājām ir apšaužu visvairāk skartā Hersonas daļa. Krievi ir burtiski blakus – Dņeprai otrā pusē.

Pirmās trīs nedēļas pēc krievu ienākšanas hersoniešiem bija vēl nosacīti mierīga dzīve, – lai pārvietotos pa pilsētu, blokposteņos bija jāuzrāda tikai pase. Tad sākās pastiprinātas jaunu vīriešu dokumentu, telefona satura un tetovējumu pārbaudes. Inspicēšanai bija jāatrota piedurknes un bikšu staras. Ja uz rokām, kājām atklājās vairāk par vienu tetovējumu, krievi lika vīriešiem izģērbties. Katrs atrastais tetovējums tika apskatīts un tā nēsātāji nopratināti par tā nozīmi. Vispārīgas atbildes par tetovējumu mākslinieciskumu nederēja. Okupantus interesēja precīza tetovējumu nozīme. Pārsvarā tika meklēti trīs tetovējumu veidi – seno skandināvu, okultā un ukraiņu simbolika.

Bogdans labi atceras vienu no Salas blokposteņa krievu karavīriem. Blonds, ar spalgu balsi un Krievijas ģerboni uz pleca. Viņš šajā blokpostenī dežurēja gandrīz visu okupācijas laiku. Viņa uzvedība bija izaicinoša; ja nepatika pasažieru attieksme, pat šāva autobusa griestos, puišus izveda no maršrutkas, lika gulties zemē ar seju asfaltā, turpat visu priekšā piekāva. Reizēs, kad bija skaidrs, ka no busiņa izvestā nopratināšanas ieilgs, autobusi negaidīja un devās tālāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X