Aizvadītajās Igaunijas parlamenta vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Kajas Kallasas vadītā Reformu partija. Vēlēšanu rezultāti ļaus tai iegūt lielu skaitu ministru portfeļu, kā arī izvēlēties tīkamus koalīcijas partnerus. Tikmēr labējā partija EKRE ieguvusi mazāku vēlētāju atbalstu nekā gaidīts un pieļāvusi iespēju, ka varētu apstrīdēt vēlēšanu rezultātus.

Balsu magnēts Kaja Kallasa

Kallasa kā premjerministre izcēlusies ar labu ārpolitisko sniegumu, īpaši attiecībā uz palīdzību Ukrainai un Igaunijas pozīcijas pārstāvēšanu starptautiskajos medijos un pasaules līderu sanāksmēs. Pirmsvēlēšanu aptaujās viņa tika atzīta par populārāko premjerministra kandidātu.

Par to, ka Igaunijas vēlētāji pozitīvi novērtējuši Kallasas darbu, liecina arī vēlēšanu biļetenos viņai personīgi izrādītais atbalsts. "Plusiņu" viņai ielicis 31 821 vēlētājs, kas ir rekordaugsts rādītājs.

Ņemot vērā Kallasas popularitāti un Reformu partijas lielo izrāvienu pār sāncenšiem, kā arī pietiekami lielu skaitu perspektīvu koalīcijas partneru, domājams, ka jauno valdību izveidot nebūs grūti.

Kallasa pirmdien paziņoja, ka Reformu partijai esot padomā četri iespējamie koalīcijas varianti:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X