Bija laiks, kad Amsterdamā tulpes sīpols bija vairāk vērts nekā briljants! Maniakālā apsēstība ar šiem ziediem reiz izraisīja pasaulē pirmo spekulatīvo burbuli un gandrīz sagrāva visu Nīderlandes ekonomiku. Toreiz tulpe tika nosaukta par "nolādēto ziedu", tomēr vēlāk vēsture to iecēla slavas saulītē. Tieši tulpju sīpoli bija "dienišķā maize" bada laikos, kas plosīja Nīderlandi Otrajā pasaules karā. Un to atceras pat pasaulslavenā aktrise Odrija Hepberna, kura tolaik ar ģimeni atradās bada pārņemtajā zemē. Starptautiskajai sieviešu dienai par godu piedāvājam ielūkoties šī zieda pagātnē un noslēpumos, ko tas slēpj!

Mūsdienās tik populārā pavasara zieda - tulpes dzimtene ir Austrumi, un tikai nejaušības pēc tās sīpols nokļuva Nīderlandes rietumu piejūras klimata augsnē. Vietā, kura mūsdienās dēvējama par pasaules tulpju karalisti.

Tulpes jau gadsimtiem ilgi bija iemīļotas Osmaņu impērijā, kā arī tagadējās Indijas, Pakistānas un Afganistānas teritorijās, kur ziedi rotāja bagātnieku dārzus un valdnieku pilis. Un nav nejaušība, ka tulpes nosaukums cēlies no persiešu valodas vārda "tolibon", kas apzīmē turbānu, austrumnieku galvassegu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X