No 1.marta ir atvērta iespēja piedalīties ikgadējā "loterijā" "Esi vai neesi parādā valstij" jeb iedzīvotāji var iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ienākumu deklarācijas par iepriekšējo gadu. Katrs deklarācijas aizpildītājs cer tās pēdējā ailītē ieraudzīt pēc iespējas lielāku summu, ko valsts viņam pārskaitīs par pārmaksātajiem nodokļiem, taču nebūt ne visiem šī "loterija" noslēdzas ar pluszīmi. Dažiem uzrādās nodokļu parāds. Tiešsaistes žurnāls KLIK skaidro, kādi ir biežākie parāda izveidošanās iemesli, cik ilgā laikā un kā tas ir valstij jāsamaksā.

Pērn iedzīvotājiem atmaksāti 244 miljoni eiro

Interese par iespēju atgūt no valsts pārmaksātos nodokļus ir ievērojama. VID Elektroniskās deklarēšanās sistēmā jau līdz 1.marta plkst. 9.00 bija iesniegtas vairāk nekā 100 000 ienākumu deklarācijas, bet dienu vēlāk - 2.marta vakarā jau kopā teju 350 000, kas ir apmēram puse no pērn kopumā iesniegto deklarāciju skaita.

Un, lai gan ir pagājusi vien nedēļa, kopš deklarācijas var iesniegt, socālajos tīklos jau var lasīt priecīgu cilvēku vēstis, ka viņi jau ir saņēmuši pārmaksāto nodokļu atmaksu. Kādam atmaksāti vien daži eiro, bet citiem atmaksātās summas ir vairāku simtu eiro apmērā. VID tiešsaistes žurnālam KLIK atklāja, ka, piemēram, 2022.gadā kopumā 697 218 cilvēkiem atmaksāti 244 miljoni eiro.

Taču ne visiem deklarācijas aizpildīšana noslēdzas ar priecīgām vēstīm. Turklāt tādu cilvēku nav maz. Pērn apmēram 13% deklarācijas iesniedzēju bija pašiem jāpiemaksā valstij. Tāpēc skaidrojam biežākos gadījumus, kāpēc izrādies parādā valstij, un arī kam jāpievērš uzmanība, aizpildot deklarāciju, lai parāds neveidotos pašu kļūdas dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X