Jau marta beigās atkal atgriezīsimies pie vasaras laika, tas ir, naktī uz 26. martu pulksteņa rādītāji būs jāpagriež vienu stundu uz priekšu. Zinātnieki norāda, ka it īpaši pavasarī šādai pārejai ir negatīva ietekme uz veselību, piemēram, palielinās sirdskaišu risks, bet jauniešiem biežāk izplatīti ir miega traucējumi.

Kā norāda “Sciencealert.com”, arī oktobrī notiek “laika pāreja”, kad pulksteņa rādītāji jāgriež vienu stundu atpakaļ. Tas gan nerada tik nozīmīgu kaitējumu veselībai.

Tā sauktais “ziemas laiks” ir zināms arī kā standarta laiks, kas ir dabīgāks variants, nekā “vasaras laiks”. Tas tādēļ, ka pusdienlaikā Saule sasniedz augstāko punktu. Salīdzinājumā ar vasaras laiku, kas ir spēkā no marta līdz novembrim, Saule lec un riet vienu stundu vēlāk. Rīta gaisma ir ļoti svarīga, jo tā palīdz noteikt ķermeņa dabīgo ritmu – pamošanos un būšanu gatavam dažādiem izaicinājumiem. Rīta gaisma uzlabo noskaņojumu.

Lai arī zinātnieki nav atklājuši, kādā veidā tieši gaisma uzlabo mūsu noskaņojumu, tas tiek saistīts ar faktu, ka gaisma palielina kortizola līmeni. Tas ir hormons, kas regulē cilvēka noturību pret stresu, kā arī palīdz kontrolēt emocijas.

Pārejot uz vasaras laiku, kas ir mazāk dabīgs nekā ziemas laiks, pusaudžiem var rasties miega traucējumi, jo jau īsu brīdi pēc pārejas uz vasaras laiku ir nepieciešams doties uz skolu un citām aktivitātēm vienu stundu ātrāk nekā iepriekš.

Kā rīkoties?

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X