Vai zināt, kāda ir nolietojuma pakāpe daudzdzīvokļu ēkai, kurā dzīvojat vai kurā gribat iegādāties dzīvokli? Vai skatāties tikai uz dzīvokļa stāvokli - ir akmens vanna, istabās parkets un moderna santehnika? Bet kādā stāvoklī ir inženierkomunikācijas, nama nesošās būvkonstrukcijas? Un kā ar plaisām mājas ārsienās? Realitātē apmēram 30 % no visa daudzdzīvokļu dzīvojamā fonda, kas Latvijā kopumā ir 38,6 tūkstoši ēku, nav jēgas ne remontēt, ne siltināt, secinājusi Ekonomikas ministrija.

“Mājas, kurās nav vērts ieguldīt, atrodas jebkurā pašvaldībā, bet visbiežāk tās ir pagājušā gadsimta sākuma vai pat vēl vecākas ēkas, pārsvarā koka apbūve,” saka Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis.

“Koks ir satrupējis, konstrukcijas paliek arvien vājākas. Koks nav kā betons vai paneļi, kas uzreiz gāžas, koks sasēžas lēnām. Visbiežāk no sniega svara ir bojātas jumta konstrukcijas, kas var ielūzt. Starpstāvu pārsedzes starp pirmo un otro stāvu ir nedrošas, grīda ir iesēdusies un kaut kur ir jāliek stiprinājumi. Ja to izdara, tad vēl kādu laiku māju var ekspluatēt.”

Beikmanis atzīst, ka ir pārvaldnieki, kuru apsaimniekošanā jau tagad ir ēkas, kuras nav racionāli renovēt. Lai māju atjaunotu,...

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X