Dailes teātra otrā stāva foajē vakar ieskanējās gruzīnu komponista Nikas Pasuri mūzika klavieru un stīgu atskaņojumā. Tika spēlēts fragments no 24. martā gaidāmā Bertolda Brehta lugas “Kaukāziešu krīta aplis” iestudējuma. Tikšanās reizē ar mediju pārstāvjiem teātra darbinieki iepazīstināja ar nozīmīgākajiem starptautiskajiem projektiem, kas jau pavisam drīz piedzīvos savas pirmizrādes uz Dailes teātra skatuves, kā arī iezīmēja citas turpmākās ieceres.

Sadarbībā ar Gruzijas kolēģiem Dailes teātrī rit mēģinājumi un savam iedzīvinājumam uz skatuves dēļiem soli pa solim tuvojas viena no pasaules dramaturģijas pērlēm – vācu dramaturga un teātra teorētiķa Bertolta Brehta “Kaukāziešu krīta aplis”, kas pirmizrādi piedzīvos 24. martā, gruzīnu režisora Datas Tavadzes lasījumā. Savukārt ar jau otro iestudējumu maijā Dailes teātrī atgriežas arī ungāru režisore Ildiko Gāšpāra, kas iestudē ungāru klasiķa Ferenca Molnāra lugu “Lilioms”.

Šobrīd teātris jau var runāt par pazīstamā aktiera un režisora Džona Malkoviča iestudējumu Dailes teātrī nākamajā sezonā. Uz Jura Žagara jautājumu, vai Malkovičs pārdomātu iespēju atgriezties “Dailē” pēc iestudējuma “Kokvilnas lauku vientulībā”, viņš atbildējis, ka tikai tādā gadījumā, ja varēs iestudēt slavenā britu dramaturga, Sera Toma Stoparda jaunāko lugu “Leopoldštate”. Kā TVNET ir ziņojis jau iepriekš, šī vienošanās ir bijusi sekmīga.

2020. gadā “Leopoldštate” ieguva prestižo britu aktiera un režisora, Sera Lorensa Olivjē vārdā nosaukto teātra balvu kategorijā “Labākā jaunā luga”.

Darbs drosmīgi aplūko, ko nozīmē būt citādam – svešiniekam, starp svešiniekiem, ne tikai paša, bet arī citu acīs. Luga uzdod jautājumus par vēsturi: kā saglabāt savas saknes, kā nosargāt savu pašapziņu, kā izdzīvot mazai tautai, kad pasaule ir sajukusi prātā?

Par cerību vistumšākajā stundā

Daudzos Eiropas teātros šogad plaši atzīmē slavenā vācu dramaturga un režisora Bertolta Brehta jubilejas gadu. Godinot slaveno dramaturgu, īpašs notikums gaidāms arī Dailes teātrī. Jau 24. martā teātrī pirmizrādi piedzīvos Bertolta Brehta “Kaukāziešu krīta aplis” Eiropā pazīstamā, tostarp Vācijā strādājošā gruzīnu režisora Datas Tavadzes versijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp