Piektdien Pekinā tika parakstīta vienošanās par divu Tuvo Austrumu reģionālo lielvaru, Irānas un Saūda Arābijas diplomātisko attiecību atjaunošanu pēc septiņu gadu pārtraukuma. Gan reliģiskas, gan politiskas sāncensības dēļ starp abām valstīm valdījusi ļoti asa spriedze, un tās ilgstoši atbalstījušas pretējās puses militāros konfliktos, kas tādēļ pat uzskatīti par starpnieku kariem. Tomēr Ķīna visai negaidīti palīdzējusi panākt vērā ņemamu pagriezienu šajās attiecībās, kas liek no jauna izvērtēt gan ASV tvērienu Tuvajos Austrumos, gan Ķīnas ambīcijas pasaules kārtības veidošanā.

Irānas un Saūda Arābijas attiecības ir viens no spilgtākajiem piemēriem daudzlīmeņu konfliktiem Tuvajos Austrumos, un tās jau izsenis būtiski ietekmējušas reģiona politisko un ekonomisko dinamiku. Pirmkārt, abas valstis sacenšas par līderību islāma pasaulē, pārstāvot katra savu islāma atzaru – Saūda Arābija kā ietekmīgākā sunnītu, bet Irāna kā šiītu lielvalsts. Savukārt šis reliģiskais nošķīrums paspilgtina virkni citu domstarpību, kā pamatā ir arī politiskas un ekonomiskas intereses, tāpēc abas valstis iesaistījušās daudzos dažāda mēroga konfliktos pretējās karojošās pusēs, tostarp Irākā, Sīrijā un Libānā, bet it īpaši Jemenā.

Abu tautu attiecības vēsturiski piedzīvojušas dažādus kāpumus un kritumus, un reliģiskie apsvērumi nav padarījuši tās par gluži eksistenciāliem ienaidniekiem, taču par dzirksteli pēdējai diplomātisko attiecību saraušanai 2016. gadā tomēr

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X