ASV bankrotējusi “Silicon Valley Bank” (SVB), un tās bankrots kļuvis par lielāko kopš 2008. gada finanšu krīzes laikiem, kā arī par otru lielāko bankas bankrotu ASV vēsturē. Zināms, ka SVB bija 16. lielākā banka ASV un viens no lielākajiem tehnoloģisko jaunuzņēmumu kreditoriem.

Problēmas bankā sākās pēc citas kredītiestādes – “Silvergate Bank” slēgšanas. Arī šī iestāde finansējusi jaunuzņēmumus. Tas radījis bažas tirgū, kā arī tehnoloģiju jaunuzņēmumu akciju pārdošanu. 8. martā SVB klienti palielināja līdzekļu izņemšanas apjomu, tādēļ banka pieņēma ārkārtas pasākumus. Lai spētu samaksāt ieguldītājiem, banka bija spiest pārdot daļu aktīvu un zaudēja aptuveni divus miljardus dolāru.

Tas radīja paniku galveno investorkompāniju vidū, kas aicināja savus partnerus steidzami izņemt no bankas savus ieguldītos līdzekļus. Tieši tādēļ ASV Federālā depozītu apdrošināšanas korporācija savā kontrolē pārņēma aptuveni 175 miljardus dolāru vērtus noguldījumus. Vai tas nozīmē, ka 2008. gada finanšu krīzes scenārijs varētu atkārtoties?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X