Ukrainas izmeklētāju savāktie pierādījumi atbrīvotajā Hersonā ir atklājuši 20 Krievijas valsts finansētus spīdzināšanas centrus, kuru mērķis bija terorizēt, pakļaut un iznīcināt ukraiņu pretošanos un iznīcināt ukraiņu identitāti. Šos centrus radīja un uzturēja Krievijas drošības dienesti, Krievijas cietumu sistēma un vietējie kolaboranti.

 Vairāk nekā 400 cilvēku pēc nolaupīšanām ir pazuduši, vairāk nekā tūkstotis izdzīvojušo ir snieguši liecības par tur pārdzīvoto. Šī ir viena no izdzīvojušo liecībām. Stāsta rakstnieks un vēsturnieks Oleksijs Patalahs, kurš “pagrabā” Hersonā pavadīja vienu mēnesi.

Šajā kamerā mēs pavadījām tikai 40 minūtes, tad tikām pārvietoti uz citu. Šī no iepriekšējās atšķīrās ar to, ka tā bija dušas telpa. Visas sienas un grīda flīzēs. Mēs ar Vladimiru gulējām uz koka lāvām, pārējie uz kartona gabaliem uz grīdas. Viens sēdēja par medību bisi, otrs bija dezertējis no Mikolajivas teritoriālās aizsardzības dienesta un Hersonā "silti uzņemts", un vēl viens par narkotikām. Tas, kurš bija ieslodzījumā par ieroci, tika bieži piekauts. Kad nokārtojās pudelē, bija redzama viņa zili sarkanā, sasistā pēcpuse. Viņu bieži veda uz nopratināšanām, solīja izlaist, bet neizlaida. Katru dienu dzirdēju spīdzināšanu, bija dzirdami kliedzieni.

Tad mums ieveda tik ļoti sasistu cilvēku, ka viņš nevarēja paiet. Palikām viņam apakšā kartona gabalus, lai nav jāguļ uz flīzēm. Viņš izrādījās daudzdzīvokļu nama īrnieku apvienības priekšsēdētājs vārdā Aleksandrs. Viņš stāstīja, ka šī jau esot piektā reize, kad arestēts. Pie viņa pārmeklēšanas ir veikuši gan čečeni, gan ziemeļbriežu gani, visa toreizējā Hersonas iebrucēju palete.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X