Kāpēc Starptautiskā krimināltiesa Hāgā Putina aresta orderi izdeva tikai par bērnu deportāciju, bet ne par citiem kara noziegumiem? Vai Putinu varēs notiesāt un kādu sodu viņam varētu piespriest? Uz šiem jautājumiem intervijā Igaunijas portālam "Postimees" atbild Kopenhāgenas Universitātes Starptautisko tiesu centrā strādājošais starptautisko tiesību eksperts Gļebs Bogušs.

Piektdien, 17.martā, Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdeva Krievijas prezidenta Vladimira Putina un bērnu tiesībsardzes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderi par ukraiņu bērnu deportāciju, kas ir klajš starptautisko tiesību pārkāpums. "Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Vladimirovičs Putins, dzimis 1952.gada 7.oktobrī, ir atbildīgs par kara noziegumu - nelikumīgu iedzīvotāju (bērnu) deportāciju un iedzīvotāju (bērnu) nelikumīgu pārvietošanu no Ukrainas okupētajām teritorijām uz Krievijas Federācijas teritoriju. Noziegumi, visticamāk, tika pastrādāti okupētajā Ukrainas teritorijā vismaz kopš 2022.gada 24.februāra. Ir pamats uzskatīt, ka Putina kungs ir individuāli kriminālatbildīgs par iepriekš minētajiem noziegumiem," teikts SKT mājaslapā.

Par līdzīgām apsūdzībām izdots arī Krievijas bērnu tiesībsardzes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderis.

- Kuram no iepriekšējiem SKT aresta orderu saņēmējiem Putins līdzinās visvairāk? Bijušajam Sudānas prezidentam Omaram al Baširam, Lībijas vadonim Muamaram Kadafi vai Kenijas prezidentam Uhuru Keniatam?

- Analoģiska gadījuma šeit nav. Neviens no šiem nelīdzinās Putinam ne kā personība, ne arī pēc ordera satura. Putina gadījums drīzāk kaut kādā ziņā parāda SKT praksi nākotnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X