Kardinālas reformas pieteikums

R. Vitkovska viedokļraksts un karikatūra
Romans Vitkovskis
, latviešu karikatūrists un matemātiķis
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Romans Vitkovskis

Atbildot uz Kariņa kunga prasību veikt reformas, Latvijas reformu biedrība (LRB) iesaka budžeta līdzekļus taupošu izglītības reformu, kas reizē risinās gan skolu tīkla, skolotāju trūkuma un skolotāju algu problēmas. Jau veiktā izglītības satura un mācīšanas metodes reforma – uz kompetencēm balstītā izglītība jeb Skola 2030 ir parādījusi, ka sasniegtā vidējās izglītības kvalitāte sabiedrību visnotaļ apmierina un ir iespējams vidējā izglītībā šo pašu efektu sasniegt ar LRB piedāvāto reformu. Reformas būtība ir vidējo izglītību aizstāt ar prasmēm lietot mobilo telefonu interneta vidē. Šīs prasmes ir jāapgūst pamatizglītības ietvaros un diplomu par vidējo izglītību izsniegtu, nokārtojot telefona lietošanas centralizēto eksāmenu.

Skolotāji, skolas telpas un aprīkojums turpmāk attiektos tikai uz pamatizglītību, kas būtiski samazinātu budžeta izdevumus skolotāju algām, pašvaldību budžetu izdevumus par skolu uzturēšanu. Reforma atvērtu jaunus izglītošanas attīstīšanas virzienus, kā, piemēram, lasītprasmes un rakstītprasmes aizstāšanu ar balss saskarsmi, automātisku jebkuras valodas tekstu tulkošanu latviski un saskarsmes attēlu līmenī pilnveidošanu. Bez problēmām sakārtotos skolu tīkls, tautsaimniecība iegūtu kvalificētu, lielu skaitu papildu darbaspēka, pamatizglītībā skolotājiem varētu maksāt daudz lielākas algas.

Mākslīgais intelekts palīdzēs vidējo izglītību ieguvušajam sameklēt un uztvert materiālu internetā, kā arī brīdinās par iespējami nepareizu informāciju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu