Jau dažas dienas pēc Krievijas iebrukuma sākuma Ukrainas kultūras darbinieki aicināja starptautisko sabiedrību noteikt pret Krieviju «kultūras sankcijas» un apturēt jebkādu sadarbību ar institūcijām, kuras tieši vai netieši atbalsta Putina režīms. Rietumiem šis sauciens palicis nesadzirdēts. Kas par to sakāms ukraiņiem gadu pēc kara sākuma?

2016. gada nogalē prestižajā Ņujorkas Modernās mākslas muzejā (MoMA) notika grandioza Krievijas mākslinieku izstāde. Tā tika organizēta par godu 1917. gada revolūcijai, pēc kuras Krievijā tika iedibināta padomju vara, kas pavisam drīz aprija neskaitāmas republikas savā pierobežā. Apbrīnojot krievu mākslu, izstādē tika izstādīti Aleksandras Eksteras, Natālijas Gončarovas, Kazimira Maļeviča, Vladimira Majakovska, Aleksandra Rodčenko, Olgas Rozanovas, Vladimira un Georgija Stenbergu un Dzigas Vertova darbi.

Protams, pienācīgi nepiebilstot, ka Maļevičs bija ukraiņu un poļu izcelsmes mākslinieks. Brāļi Stenbergi - zviedru un latviešu izcelsmes. Vetrovs dzimis ebreju ģimenē Polijā.

Ukraiņu kultūras darbinieki ir uzstāj, lai Krievija neturpinātu piesavināties Krievijas impērijas un padomju kultūras mantojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X