Ilva Valeika: Veselīgā sabiedrībā sievietēm ir jārunā par naudu

Ilva Valeika. Foto: publicitātes.
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X

"Ir ļoti svarīgi būt pazemīgam un nebūt augstprātīgam. Dažreiz esmu saskārusies ar vadītājiem, kas uzskata, ka viņi pilnīgi visu ir sasnieguši, pateicoties savām spējām un gudrībai. Es tam īsti nepiekrītu, jo mūs un mūsu panākumus ietekmē gan apstākļi, gan apkārtējie cilvēki," starptautiskās konferences "Novatore Impact Summit" sieviešu atbalstam ietvaros ar savu pieredzi, kā ir būt vadītājai-sievietei, dalās Eiropas vadošā kredītu pārvaldības uzņēmuma "Intrum" ģenerāldirektore Ilva Valeika.

Kāds ir tavs vadītājas stāsts – kādi notikumi un cilvēki tevi ir veidojuši par to, kas esi šobrīd?

Mani vairāk ietekmējuši cilvēki, nevis notikumi. Viennozīmīgi liela nozīme ir bijusi ģimenei un tuviniekiem. Ģimene ir pirmsākums. Kad esam bērni, mēs skrienam, paklūpam, mums liek piecelties, mēs reaģējam uz to, un tam ir ietekme uz turpmāko dzīvi, tajā skaitā karjeru.

Es esmu veiksmīga, jo man ir bijuši spēcīgi vecāki - abi sportisti. Jau no mazotnes esmu bijusi aktīva, un man ļoti agri bija jākļūst patstāvīgai. Sportojot iemācījos, pirmkārt, nepadoties, otrkārt, režīma nozīmi. Ne vienmēr gribējās sportot, bet bija jāsaņemas un jāizdara. Treškārt, sapratu, ka stresa noturība ir muskulis, kas jātrenē.

Kā pirmo tu minēji nepadošanos – kā tev tas izdodas?

Esot vadībā, neizbēgami saskaramies ar dažādām situācijām, un gadās uzkāpt “uz grābekļiem”. Kad tas atkal ir noticis, esmu konstatējusi, ka man kā tajā anekdotē “galvā jau ir ķivere”, kas pasargā. Tas viss nācis tikai ar pieredzi. Ja zaudē basketbola spēlē vai neesi pirmajā vietā, iemācies cīnīties tālāk, lai nākamajā reizē uz laukuma iznāktu vēl spēcīgāks. Man ļoti patīk teiciens “hard work beats the talant” (no angļu val. - smags darbs uzvar talantu) – ar neatlaidīgu darbu var pārvarēt visgrūtākās situācijas, galvenais ir neapstāties. Jo aktīvāks esi, jo vairāk enerģijas tevī rodas!

Vadītājiem pēdējo gadu turbulencē bijis jāsaskaras ar daudziem izaicinājumiem. Kādas atziņas šajā laikā esi guvusi?

Manuprāt, ir ļoti svarīgi būt pazemīgam un nebūt augstprātīgam. Dažreiz esmu saskārusies ar vadītājiem, kas uzskata, ka viņi pilnīgi visu ir sasnieguši, pateicoties savām spējām un gudrībai. Es tam īsti nepiekrītu, jo mūs un mūsu panākumus ietekmē gan apstākļi, gan apkārtējie cilvēki. Vienmēr ir bijis kāds, kas tevī ir ieguldījis, kāds, kas tevi pavirzījis, motivējis, izaicinājis, devis iespējas vai vienkārši - bijis blakus. Ir jāatceras apstāties, izvērtēt un pateikt “paldies” gan par labo, gan par pieredzi un treniņu.

Kad tu nonāci pie šīs atziņas?

Noteikti ne karjeras sākumā. Karjeras sākumā mēs visi esam ambiciozāki. Tas viss nāk ar pieredzi un mainās situācijās, kas ne vienmēr ir patīkamas.

Kāda ir tava recepte kā sievietei – līderei sabalansēt dažādās lomas sabiedrībā, profesijā, ģimenē un neizdegt?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu