Lietuva plāno iegādāties tankus. Kāpēc piemēram neseko Latvija? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Leopard 2" tanks. Ilustratīvs attēls.
"Leopard 2" tanks. Ilustratīvs attēls. Foto: Karlis Dambrans/Shutterstock

Lietuvas medijos plaši izskanējušas ziņas, ka valdība gatavojas papildināt Nacionālo bruņoto spēku ekipējumu ar tankiem. Latvijas armijas rīcībā šobrīd nav neviena tanka un, kā noskaidroja tiešsaistes žurnāls KLIK, nav arī plāna tādus iegādāties.

“Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rīcībā nav tanku,” tiešsaistes žurnālam KLIK stāsta Latvijas Aizsardzības ministrijā (AM). Lai gan mūsu armijas rīcībā nav tanku, AM norāda, ka NBS ekipējumā ir citas mehanizētās iekārtas, kuras Latvijas armijas vajadzībām esot labāk pielāgotas. “NBS ir pašgājējhaubices M109, vieglās kājnieku bruņumašīnas CVR(T), kā arī bruņutransportieri Patria 6x6,” skaidro ministrijā.

Ministrija skaidro, ka līdz šim dota priekšroka citiem mehanizētiem līdzekļiem, jo ar vienādu finansējumu iespējams iepirkt lielāku bruņojuma skaitu. “Lai izveidotu sabalansētas kaujas spējas ar pieejamajiem resursiem, NBS līdz šim primāri priekšroku devuši vieglākām tiešā uguns atbalsta bruņotajām platformām un artilērijai – haubicēm, ne tankiem, jo tādējādi ar vienlīdz lielu finansējuma apjomu iespējams iepirkt daudzkārt lielāku bruņojuma skaitu, kas attiecīgi ir lielāks ieguvums kopējām kaujas spējām,” norāda AM. Tāpat institūcija bilst, ka šobrīd, vismaz pārredzamā nākotnē, tanku iegāde nav plānota.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu