Biznesa pasaule ir attīstījusies tiktāl, ka no mūsdienīgas darba vides sagaidām dzimumu līdztiesību: tādu, kurā sievietes un vīrieši strādā kopā, ieņem līdzvērtīgus amatus, viņu tiesības, atbildības un iespējas, pieeja resursiem un to izmantošanai ir vienlīdzīga, kā arī visu ieguldījums un problēmas tiek uztvertas līdzvērtīgi. Diemžēl sabiedrībā joprojām pastāv stereotipi par dzimumu lomām, kas ietekmē karjeras attīstību, īpaši sievietēm.

“Novatore Baltijas dzimumu līdztiesības barometra 2022” dati rāda - 93% Baltijas iedzīvotāju uzskata, ka būtu jāpastāv dzimumu līdztiesībai, tikmēr ticība, ka tā reāli dzīvē ir iespējama, ir vien 65% aptaujāto Baltijas iedzīvotāju. Mazāk pilnīgai līdztiesībai tic sievietes vecumā no 30 līdz 49 gadiem; tie, kas strādā ražošanas un rūpniecības nozarēs; dzīvo lielākās mājsaimniecībās (4 vai vairāki cilvēki ģimenē) un tie, kuri kopumā vairāk pakļauti aizspriedumiem par dzimumu lomām.

Sievietes un vīrieši stereotipu slazdos

Barometra dati liecina, ka Latvijā, atšķirībā no Lietuvas un Igaunijas, ir izteikti spēcīgāki stereotipi par sievietes lomu rūpēs par mājokli un ģimeni, kā arī vīrieša atbildību attiecībā uz naudas pelnīšanu - galvenais uzdevums ir pelnīt un pelnīt vairāk nekā sievietei. Stereotipi, kas saistīti ar darbu, ir noturīgāki starp visa vecuma vīriešiem. Savukārt tie pieņēmumi, kas attiecas uz ģimeni, ir izteikti vājāki starp vīriešiem jaunākajās vecuma grupās.

Nav noslēpums, ka aizspriedumu izraisīta uzvedība un tās sekas darba vidē bieži vien traucē labi justies un ierobežo karjeras izaugsmi. Ja vecākajiem un augstākā līmeņa vadītājiem ir negatīvi aizspriedumi, viņiem ir zemākas gaidas par pretējā dzimuma spējām, sniegumu un potenciālu.

Šādu stereotipu ir daudz, un zemāk minēti vien daži, taču izvērtēt, cik daudzus no tiem esam novērojuši savās darbavietās, der ikkatram.

Sievietes nav piemērotas vadības lomām

Lai gan pētījumi apliecina, ka gan sievietes, gan vīrieši ir vienlīdz labi vadītāji, vēl joprojām eksistē stereotips, ka sievietes nav piemērotas līderības pozīcijām un ir mazāk kompetentas kā vīrieši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X