“Tās simtgadīgās egles, kas pārcietušas vētras, plūdus, karu, dažādu laiku koku izciršanas politiku, par kurām priecājās mani vecvecāki, es un mani mazbērni, tagad ir nopostītas, nokaltušas, iznīkušas!” Tā par pērnā gada vērienīgajiem mizgrauža postījumiem Gaujas Nacionālajā parkā izsakās līgatniete Iveta. Ja mizgrauzis turpinās postīt mežu, stalto Līgatnes egļu vietā “paliks vien izplūkāts mežiņš”. Kaitēkļa bojājumu dēļ no 1. aprīļa 32 Latvijas novados izsludināta ārkārtējā situācija. Vistraģiskākā tā ir Vidzemē.

Līgatnē, Gaujmalā, netālu no pārceltuves, astoņzobu mizgrauzis “aprijis” vairākas lielas egles – vienu dižegli blakus tūrisma takai, kas ved uz Līgatnes upi un pagrabalām. Līgatnieši ir šokā: skaistā milzu egle ar plato zaru vēdekli, kas sniedzās līdz pat zemei, un galotni, ko varēja redzēt pa lielu gabalu, ir nopostīta. Ziemassvētkos ar apsnigušajiem zariem tā izskatījās īpaši varena un radīja svētku noskaņu. Savukārt siltajā laikā cilvēki labprāt piesēda uz soliņa blakus eglei. Tik lielus kaitēkļa postījumus meža ielokā dzīvojošie seniori nav piedzīvojuši.

Ja tā turpināsies, Līgatnes lepnums – skaistie koki tiks pamatīgi izretināti, jo astoņzobu mizgrauzis pārsvarā ieperinās eglēs, kas vecākas par 40 gadiem. Ja vabole iekļūst senu koku audzē, tā ir nolemta bojāejai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X