2021.gadā Vācijas Bundestāgā ievēlētā latviete Zanda Martena uzņēmusies divējādu lomu - gan skaidrot vācu parlamentāriešiem Baltijas bažas attiecībā uz drošības un aizsardzības jautājumiem, gan arī latviešiem paskaidrot Vācijas pieņemtos lēmumus. Intervijā Berlīnē viņa stāsta par iemesliem, kāpēc lēmumu pieņemšana Vācijā prasīja ilgāku laiku, un norādīja, ka Vācijas politikā patiesībā notikušas milzīgas pārmaiņas, kas pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā nebūtu bijušas iedomājamas.

Zanda Martena dzimusi un uzaugusi Liepājā, bet pēdējos 13 gadus dzīvo Vācijā. 2021.gadā lielu pārsteigumu Latvijā izraisīja tas, ka Vācijas parlamentā ievēlēta "mūsējā". Vācijas Sociāldemokrātisko partiju pārstāvošā Martena darbojas Juridisko lietu komitejā, kur cīnās par īrnieku tiesībām Vācijā, taču kā vietniece iesaistās arī Ārlietu komitejā.

- Jau ilgi dzīvojot Vācijā, jūs labāk saprotat Vācijas politiķu pieņemtos lēmumus. Vai varat pastāstīt sīkāk, piemēram, par bruņojuma piegādēm, ko Latvijas auditorijai to bija grūti saprast.

- Man šķiet, ka es kā Latvijā dzimusi un augusi Bundestāga deputāte labi saprotu gan Latvijas cilvēku viedokli, gan arī viedokli Vācijā. Abām pusēm varētu pārmest, ka viena otru ne pārāk labi saprotam. Tāpat kā politiķiem Vācijā nav tās pašas pieredzes, kāda ir cilvēkiem Latvijā, tāpat arī cilvēki Latvijā vienā vai otrā brīdī nevar saprast šādu vai tādu Vācijas lēmumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X