Aizvadītā ziema ir bijusi labvēlīga Eiropai, jo silto laikapstākļu dēļ ir izdevies ievērojami ieekonomēt gāzi. Tomēr pašreizējās tendences liecina, ka ziemas labvēlīgums var radīt nepatīkamas sekas vasarā.

Jau pagājušās vasaras otrā pusē izskanēja brīdinājumi, ka Eiropai šī ziema būs īpaši smaga, it īpaši, ja būs spēcīgs sals. Tomēr ilgstošu spēcīga sala viļņu nebija, un kopumā ziema bija siltāka, nekā ierasts.

“Pašlaik esam krietni labākā pozīcijā, nekā prognozējām ziemas sākumā. Gāzes cenas ir kritušās par 80%, salīdzinot ar augusta cenu rekordiem, savukārt gāzes krātuvju aizpildījums ir uz pusi lielāks nekā šajā periodā pērn. Tomēr – mums ir jāuzmanās,” brīdināja Starptautiskās enerģētikas aģentūras (IEA) gāzes analītiķis Gergeli Molnars.

“Eiropas un globālie gāzes tirgi ir trausli. Jebkādi lielāki riski var destabilizēt tirgu. Šogad vairs nav atlikusi liela elastība šajos tirgos,” tā Molnars.

Gāzes patēriņš pērn Eiropas Savienībā ir krities par 13%. Tikmēr pastāv bažas par to, ka ziemas silto laikapstākļu dēļ šovasar atkal nonāksim nopietnākas enerģētiskās krīzes priekšā, jo…

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X