Gadu pēc Krievijas iebrukuma karš Ukrainā ir kļuvis par karu, kurā abas puses cer, ka tām izdosies pirmajām nogurdināt pretinieku. Ukraiņiem joprojām ir ievērojamas priekšrocības, jo viņiem ir sīvāks cīņasspars un spēcīgāka militārā vadība. Taču pretinieka novājināšanas karā izšķirošais faktors ir resursu līdzsvars.

Ukrainas ekonomiskais potenciāls ir niecīgs. Tās IKP 2022. gadā ir samazinājies par vairāk nekā 30%, un šobrīd tas ir tikai viena desmitā daļa no Krievijas IKP. Un šī starpība tikai palielināsies. Starptautiskais Valūtas fonds prognozē, ka 2023. gadā Krievijas ekonomiskā situācija nedaudz uzlabosies. Ukraina pati par sevi neapšaubāmi nespētu ilgstoši izturēt šo novājināšanas karu.

Taču, protams, Ukraina nav viena pati – to atbalsta Eiropas Savienība, Apvienotā Karaliste un Amerikas Savienotās Valstis, kuru kopējais IKP ir gandrīz 45 triljoni ASV dolāru. Turpretī Krievijas IKP ir tikai 1,6 triljoni ASV dolāru – aptuveni tikpat, cik Itālijas IKP, un tikai nedaudz vairāk nekā 3% no NATO alianses IKP.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X